2018-12-01
為左滿足我想飲酸尾尾既野,男朋友提議食泰國菜,真知我心。係路德圍果到見另一間排晒隊而呢間門口又大大隻字寫住全單七折,我地諗都唔洗諗即刻向接待姐姐示意兩位。餐廳係樓上鋪,行幾級樓梯就到。入面好闊落,啲檯全部都大大張,岩一班人黎食,而我地就坐左卡位。每次食泰國野基本上都唔洗點睇餐牌,因為我地目標好明確,叫黎叫去都果幾樣椰汁雞湯 - 細 ($88)呢個湯叫Tom (湯)Kha(南薑)Kai(雞),其實同冬蔭功湯差不多,都係酸酸地,不過冬蔭功會用辣椒膏同埋蝦,所以湯底較紅,而Tom Kha Kai就用椰青水、椰奶同雞。因為我唔太食海鮮,同埋我鐘意椰味重既野,所以通常都係叫呢隻多過冬蔭功。今次呢個湯係細size,足夠斟到4碗。因為一路滾住,好夠熱。味道就偏酸,椰奶既味唔係太覺,秀珍菇同啲雞都幾多,加埋啲香茅吊下味,話咁快就飲晒,仲愈飲愈開胃添。泰式大蝦金邊粉($88)當我諗住將啲花生撈落麵到果時,發現啲麵碎濕濕,碎到連用叉不起都跌返晒落隻碟到,未食已經係到complain😂心諗點食呀實好淋啦,仲要咁大碟。丫點知食落又唔係咁woo,個粉仲係好彈牙,配埋芽菜、豆腐乾,有多重口感。味道都適中,唔會太酸
椰汁雞湯 - 細 ($88)
泰式大蝦金邊粉($88)
當我諗住將啲花生撈落麵到果時,發現啲麵碎濕濕,碎到連用叉不起都跌返晒落隻碟到,未食已經係到complain😂心諗點食呀實好淋啦,仲要咁大碟。丫點知食落又唔係咁woo,個粉仲係好彈牙,配埋芽菜、豆腐乾,有多重口感。味道都適中,唔會太酸,有啲蔥呀雞蛋呢啲配料一齊炒,連埋花生碎,好香口。又係開胃菜黎!不過蝦就唔洗抱期望,都係咁啦。
黃咖哩牛肉($88)
睇個樣已經好失望喇,好似快餐店果啲ABC餐咁,又細兜。可能好似金邊粉咁食落又好味呢...第一啖食青椒,好有大排檔既味道,第二啖夾左舊牛肉,切得好細塊好碎,食落好有咬口,幾un下,薯仔有幾舊,冇咩特別啦唔洗講。精髓來了,就係個汁,用黎撈個蘇餅,個汁都衰埋,好淡好淡,係得小小咸味同椰味,咖哩味又唔係好食得出....呢碟麻麻地。
香油蘇餅($36)
明明餐牌寫住4塊,點睇都係得3塊。我地叫左侍應黎問佢係咪漏左,佢解釋話之前係4塊,因為將1塊分為2,宜家3塊係比之前多。其實我理得你之前係點切,宜家眼睇就係3,根本就誤導食客...當然到最後佢都冇補返塊俾我地啦,好唔忿氣!我叫個經理改返個餐牌...冇可能咁樣同個食客講!
塊蘇餅係飲緊湯既時候已經黎左,可能攤左一陣,啲油瓊晒係到,同埋唔再脆,曬左添。
Total叫左4樣野$24x,都真係幾抵食,過下口癮呢間係選擇之一,不過如果要食質素的話,就唔洗選擇佢喇。