(非會員)
2011-04-24 11 瀏覽
第一次到這店是1個月前,原因是因為太太highly recommend的溫泉蛋。當時等候時間,食物品質,服務都ok。所以心想一定會再光顧。今天重臨這店,等候時間長了一些,明白今天是假期,我地都好耐心係門口等待。我是一個彼喜歡留意人的眉頭眼額和身邊事物的人,簡單來說"八卦"。在等候中途,見到有個人走去同店內高級職員示意3位,職員示意暫時未有,示意等一回,返問為何沒有book抬,談吐間應該是熟客or相識。本以為同我地一樣拿no.等候,誰不知那人再問什麼時候有位時,那職員竟大聲說"有位會馬上給你地,你地book左抬架啦",我都好明白保留熟客的重要,但吸引新客亦是一門學問,這樣的不公平情況,對我來說,是不能接受。當我們等了30分鐘入內,那3個人只用了10 mins左右就可以內進。令享用這一頓飯的心情減了一半。進入時,有另一對男女同時內進,我相信這亦是熟客,亦跟老闆是朋友。職員將四人抬分開做兩張2人抬,我們坐定後,高級職員好主動咁同這對男女recommend 人氣食物,由如VIP一樣,幫佢地落埋order,本以為幫完佢地落order後,會再幫埋我地落埋,誰不知,眼尾都唔望我地一眼就走左…哈哈…大

…哈哈…大家都係客…求下你幫我落埋order! 呆等了10mins終於有個職員幫我地落order啦…好野…原來有人見到我架。今次重臨舊地,太太點了蕃茄湯底烏冬,我就試左個地獄拉麵,點知地獄拉麵個湯底真係唔太掂,好油,同比較清,我深信我整的X辣麵既湯底會好味過佢好多。這款麵有半隻溫泉蛋,為什麼太太果隻品質都OK,而我果半隻卻是溫泉全熟蛋…
哈哈哈…高級職員不時會問那對男女食物的品質如何…我心想…不如你望遠一點,隔離抬,問問我好嗎? 你眼內or你店內不是只得這對客人,ok?
食到尾聲,高級職員問這兩個客,今晚個"雪巴"好正,要唔要試下…之後就廚房拎左兩個 (半個菠蘿,同一個apple),我跟太太都對望了一眼,男的很開心拎部電話影相post上fb,而我地亦好想有個免費雪巴食啊
。埋單找錢時…麻煩職員係同客人講"多謝晒",唔係同客人講"唔該"。

<大>老闆,10個印仔$100 coupon唔夠,見意你不如create一張member card給你的朋友or 熟客,等其他客人見到一些客人可以送甜品,優先入坐,都可以給員工一個藉口。免得對每個客人有不同等服務的感覺。

2011-04-23
30 分鐘 (堂食)
  • 燒栗米