2017-07-01
趁七一公眾假期,一家四口行完一陣青衣城就黎左呢度食,都聽講過話呢間野幾旺場,所以早左黎排定隊,七點左右就入左去拎位環境黎講位置都算闊落舒服,樓面都幾足人手同反應快。可能新開既關係,d 杯碟都好新淨,d 茶都算OK,refill得幾快落單同其他上海菜餐廳都差唔多,不過個價錢冇寫,要對返個menu前菜係一個驚喜,一般上海菜餐廳都係得花生,但呢度仲有幾粒栗子,幾有心思 (不過比我女朋友食曬)冷盤 order 左海蜇頭同油麥菜,海蜇頭清清地幾爽口而個油麥菜就好新鮮同幾特別,睇得出係好多心機,加埋個芝麻醬好refreshing,少少似食日本菜,非常推薦。松子魚係呢間野其中一個主打,亦都係今晚最好食既一道菜,甜酸適中,非常開胃,雖然我唔知係乜魚但食落都好新鮮好脆,成碟菜唔會太重口味,我地四個都好鐘意食呢個雞湯我女朋友好鐘意,次次去樂天皇朝都會叫呢個湯,佢話個盅好特別同個湯好入味好鮮甜,我試左一啖都覺得好入味呢個心太軟都幾有驚喜,原本我阿媽點呢個果陣仲諗住話佢唔識食,不過我試完之後發覺都好特別,佢其實係 d 紅棗切開去核再釀d 類似糯米既野入去。食落去煙煙韌韌,帶少少甜味,值得一試相信每個人黎呢度食
環境黎講位置都算闊落舒服,樓面都幾足人手同反應快。
冷盤 order 左海蜇頭同油麥菜,海蜇頭清清地幾爽口
相信每個人黎呢度食都會叫呢個八色小籠包,我地都唔例外,個小籠包好容易夾,唔會一夾就爆,之前去過銅鑼灣果間,呢度感覺上仲好食,可能呢度d 師傅手勢好d
雖然每個人都係食2-3款,但大家都話好特別同隻味好天然,唔似係用野溝隻味出黎,我下次再黎會再叫試埋其他
當然呢碟野其中一個額外好處係可以post 上網呃like哈哈
另外我同我阿媽都鐘意食榴槤,所以叫左呢個榴槤小籠包試下,我女朋友平時唔鐘意食榴槤,但佢最後試左一個都話好味。
佢入面其實唔係豬肉,而全部都係榴槤肉攪碎,但應該係比師傅再隔埋d 渣,所以唔會食到平d 榴槤絲,個感覺有d 似食奶皇包咁,好特別!
木耳滑魚片又係我女朋友指定要叫,食落去又真係幾滑同鮮甜,不過建議大家最好先食左呢個再食其他濃味既菜
干燒蝦球,如果送白飯就真係一流,個汁同d蝦勁夾,好醒胃
另外值得一讚係d 師傅等登挑左d 蝦腸,食落去個心舒服好多 (我平時食都會自己咬一半再挑條腸出黎)
上海炒年糕,同想像中差唔多,份量都好多下,最尾食唔曬,不過值得一提既係d年糕幾彈牙,如果可以買返d 返去自己炒就好 (我阿媽本身係上海人,平時屋企都自己煮)
細佬鐘意食辣,就叫左呢個鮮蝦紅油抄手麵,原本我地個個以為係放湯,點知原來係撈麵,我醒起早一兩年前網上睇過呢個好似係四川人當地最 popular既食法,因為果度太熱,冇人鐘意食放湯。
我原本以為呢度係食上海野,但估唔到呢度d 四川菜都咁authentic
我同我女朋友平時都會好鐘意去其他連鎖上海餐廳(名就唔方便開喇),整體黎講其實間間既價錢都差唔多,但最欣賞呢間餐廳既地方係佢d 大路野(e.g. 年糕/冷盤/松子魚) 幾有水準之外,佢地都好聰明咁去諗一d 新既菜式出黎,而且味道同賣相都好好,呢個亦都係我地每次行完商場都會優先揀樂天皇朝食飯既原因。最後價錢黎講,連加一每人二百幾左右,但其實我地個個都食到勁飽,性價比黎講,好過去食d咩西餐/自助餐多多聲。唯一既遺憾我地飽到冇空間試佢地既甜品。不過相信下一兩星期我地會再黎encore多次
題外話/補充資料:
最好早d 黎搵位,我地八點半走果陣出面都仲有勁多人等緊