2015-12-07 423 瀏覽
之前聽講過西貢有一間以果醬為主題ge cafe, 一直都想試但真係太遠la, 原來尖沙咀都開左分店, 咁就腳梗係去試下 cafe門口用湖水藍色作主調, 裡面放滿木台同木椅, 一邊牆鋪滿樹葉,比人一種好舒服, 遠離煩囂ge感覺 Menu大倍份ge野食都加左手工果jam, 不論熱食, 甜品, 飲品都可以自己選擇岩自己口味ge果jam, 而果jam亦有好多款, 口味仲好特別  諗左一大論終於叫左一個Full English Breakfast(配水蜜桃果醬), 黑松露溫泉蛋伴多士條, 果醬雪糕waffle(配蘋果肉桂果醬)同埋玫瑰蘋果果醬奶昔 先黎Full English Breakfast, 有車厘茄, 炒蛋, 蘑菇, 紐倫堡腸. 茄汁豆同一塊塗左水蜜桃果醬ge toast. 呢個breakfast ge 份量一d都唔小, 樣樣都有好多, 炒蛋好滑好juicy 其餘ge食材都幾好食, 特別係水蜜桃果醬toast, toast烘過仲暖而且微脆, 而水蜜桃果醬就好特別, 裡面有一粒粒水蜜桃, 香甜好味, 用黎配多士好好食, Vi平時食ge果jam多數都唔會有果粒, 所以呢度ge果ja
Full English Breakfast
其餘ge食材都幾好食, 特別係水蜜桃果醬toast, toast烘過仲暖而且微脆, 而水蜜桃果醬就好特別, 裡面有一粒粒水蜜桃, 香甜好味, 用黎配多士好好食, Vi平時食ge果jam多數都唔會有果粒, 所以呢度ge果jam真係好真材實料
黑松露溫泉蛋伴多士條
呢個黑松露溫泉蛋伴多士條雖然無加果jam, 但係賣相已經好令, 溫泉蛋上面有一堆黑松露, 店員教我地撈勻佢先好沾多士條
黑松露溫泉蛋伴多士條
多士烘得外脆內軟, 而溫泉蛋就好流心, 黑松露味亦幾濃, 咁樣食好特別, 係一款好有創意ge小食
不過沾到最尾會無哂黑松露
玫瑰蘋果果醬奶昔
估唔到連飲品都落埋果jam
呢杯玫瑰蘋果果醬奶昔飲落有淡淡玫瑰花同奶味, 幾清香唔太甜
不過蘋果味就唔夠突出
果醬雪糕waffle(配蘋果肉桂果醬)
最後最中意食甜品ge Vi梗係要點番個waffle試下
 Vi揀左蘋果肉桂果醬跟雪糕waffle, waffle好太份
大到嚇親Vi同友人, waffle係即叫即做, 一上台已經聞到蛋香
食落好鬆脆, 但有小小烘過左龍
上面鋪滿果jam, 果jam好香肉桂味, 同埋有一粒粒蘋果肉, 同waffle好夾, 比起其他cafe多數用cream黎配waffle, 用果jam感覺無咁肥膩, 無咁滯
 Vanilla味ge雪糕比較硬身, 食到尾都未溶
 旁邊亦襯左生果, 令令之餘感覺亦好fresh
整體黎講, 呢度ge野食有心思而且味道不錯, 欣賞店主諗到用果jam黎用餐廳主題, 而且仲有咁多款特別口味ge果jam, 離開ge時候見到門口有得賣各口味ge果醬, 可以買番去慢慢嘆
2015-12-06
慶祝紀念