2018-10-01
女人天生就叻行街,見到心頭好的話,咩攰都會唔記得,今日就同左朋友去行尖沙咀,無論便宜嘅又有,貴嘅都有,我地由朝行到黑,腳力都咪話唔勁。雖然我地腳力了得,但胃就相對黎講無咁了得啦,行到咁上下就覺得肚餓。行過見到菓甜品剛開,反正我同朋友都鐘意食甜品,於是就膽粗粗走左入去啦。因為剛先開始營業,我地係第一檯份黎嘅客,呵呵,呢間甜品舖望落都幾寬落嘅,擺嘅餐桌唔會太密密麻麻,而且桌椅相對黎講比較大,同D椅子都坐得舒服,係個可以Hea下吹下水嘅地方。我地叫左王桂蘋果窩夫伴冧酒提子雪糕($64)、芝士栗一燒($58)、桂花白酒燉雪梨($56)、意大利巴馬火腿沙律($62)。先上檯嘅係王桂蘋果窩夫伴冧酒提子雪糕,窩夫係屬於外脆內軟果種黎嘅,窩夫通常食多幾件會覺得開始口乾同想飲水,但蘋果經過烤焗之後,變得軟身同更甜,冧酒提子雪糕無想像中咁濃味,雪糕隨時間慢慢融化係窩夫之上,窩夫嘅脆,雪糕同蘋果嘅軟,配合起黎口感剛剛好,而且唔會太甜,令我地生膩。桂花白酒燉雪梨係一道甚為少見嘅甜品,呢道甜品雖然有落白酒,聞到白酒味但食唔到白酒嘅烈,只有淡淡嘅白酒香散發。桂花本身嘅味道就非常沛淡雅致,配起雪梨一齊燉煮,份外感到
行過見到菓 甜品剛開,反正我同朋友都鐘意食甜品,於是就膽粗粗走左入去啦。因為剛先開始營業,我地係第一檯份黎嘅客,呵呵,呢間甜品舖望落都幾寬落嘅,擺嘅餐桌唔會太密密麻麻,而且桌椅相對黎講比較大,同D椅子都坐得舒服,係個可以Hea下吹下水嘅地方。