2016-09-09
難得有個晚上終於可以有機會同姐👧🏻二人出街食飯撐枱腳,就梗係想食餐好啦~聽姊朋友介紹說來發館粥底海鮮火鍋不錯吃,$198不收加一,就有個海鮮粥底火鍋,又包6-8款火鍋配料,汽水又任飲,所以就試一下,點知中伏👽我們早一天就電話book位晚上8點到的時候,由於場內太多食客,所以未有空桌,要多等15分鐘左右才可以入座一入到去,店員就問:「係唔係粥底呀?」第一次黎,未搞清情況的我就略感疑惑,心諗:「唔係粥底可以有d咩?」,Menu又無標明有其他選擇😒其實我地最後都係揀粥底火鍋,只係一開始就覺得店員不太友善又不主動介紹😶我地食食下先發現成間食店裡面只有一張背對門口的廣告板標示着有第二種選擇—蕃茄薯仔海鮮湯(周圍只係寫住點食粥底火鍋😑)來發館的海鮮粥底火鍋是根據食客人頭去計算的2-3位有會提供時日海鮮6款,4位以上就有時日海鮮8款,另可自行選配6款火鍋配料未上桌時先有調味料自由添加,有青蔥、生蒜、辣椒和醬油,醬料是不用額外收費的😏最先上桌的係乜都無的粥水,但由於我們不是第一次食粥底火鍋的關係,所以知道即使乜野配料都無的粥水都應該有佢應有的粥水味,但卻真的什麼味都沒有🤔(不過心想只要海鮮新鮮就好了)
聽姊朋友介紹說來發館粥底海鮮火鍋不錯吃,$198不收加一,就有個海鮮粥底火鍋,又包6-8款火鍋配料,汽水又任飲,所以就試一下,點知中伏👽 我們早一天就電話book位晚上8點
來發館的海鮮粥底火鍋是根據食客人頭去計算的
2-3位有會提供時日海鮮6款,4位以上就有時日海鮮8款,另可自行選配6款火鍋配料 未上桌時先有調味料自由添加,有青蔥、生蒜、辣椒和醬油,醬料是不用額外收費的😏 最先上桌的係乜都無的粥水, 但由於我們不是第一次食粥底 火鍋的關係,
粥底火鍋的賣點當然就是海鮮拼盤啦
個盤真係好大,但其實海鮮份量並不多😕
蟹雖然有膏,但食得出不新鮮
蟹肉淡而無味,連基本的鮮味都沒有😫
雖知用粥水作火鍋的湯底的緣故,最主要是因為粥水沒有油鹽味精,
一方面比較健康,另一方面可以突出食物的原汁原味
但,如果海鮮不「鮮」,咁何來有味呢?💩
海蝦只有4隻,用牙簽串着,有點失望呢!
但整體來說其實海蝦已經係「來發館」最新鮮的海鮮,起碼肉質都算有彈性😅
皇蜆、花甲,蜆仔
蜆類和花甲以兩個人的份量來說,每款有十粒都算合理
但味道卻比較遜色,不新鮮之餘又有腥味😖
有些還一直涮都開不了口,證明一早已死💀
「鮮」鮑魚有別於同業「鍋心」會動的鮮鮑魚,口感比較韌,有點難咬開,食得出是急凍貨😟
食完海鮮,我們就把南瓜、芋頭、粟米放進粥底,為粥作準備,接著就開始放其他火鍋配料
日本蟹柳
美國肥牛
鹿兒島黑豚肉
肉味十足,可惜始終質感比較「鞋」
手打花枝丸是最不行的,有怪腥味😲
一客有4粒,但我們吃了一啖就吐了💀 油炸鬼
這是我吃過最難食的油炸鬼💀
本來油炸鬼應該是最吸味的配料,
但未浸落湯底時已腍了,浸完之後更變本加厲,口感像吸水海綿,不香脆又不可口的油炸鬼👎🏻
食火鍋放冬瓜可以吸了整個火鍋湯底的精華
但由於粥底即使經過「海鮮」的洗禮,也沒有涮海鮮的鮮甜味,所以吸了味的冬瓜也不感覺滋味😞
最後叫店員把粥膽放回鍋裡,並自行添加菜脯粒、大菜頭粒等,製成一鍋「海鮮」粥🍲
不過由於材料不新鮮的關係,所以精華粥味道都只有菜脯的鹹味,涮海鮮的鮮甜味完全沒有☹️ 總括而言,
個人覺得$198可以食到更高質素「新鮮」海鮮粥底火鍋,「來發館」完全不值得一試🙅🏻
試完會影響埋對粥底火鍋的first impression,請三思而後行!
題外話/補充資料:
雖然食物質素完全唔得,但唔知點解可以咁多食客(可能係新店開張?!)🙃
如果喜歡喪飲汽水,對食物無乜要求的朋友可以一試
因為很多同業飲料都要單一收費的
不過有興趣食來發館的朋友最好都係要早一日book,因為真係好多人食(不解)😐