2024-02-14 800 瀏覽
早前經過呢間舖,呢一日決定去呢間舖食午餐,去緬懷以往在灣仔店吃過的味道。這家店的座位比灣仔的更少,但相同的是依舊很多人,雖然它不是位於主要街道上。這家店,我以往最喜歡吃的是及第粥及炸鯪魚球,而最有特色的是爽滑魚皮。記得當年吃的及第粥是廿蚊,炸鯪魚球及爽滑魚皮依稀記得是跟及第粥差不多價錢,但時至今日,及第粥已升價至四十蚊一碗,而炸鯪魚球及爽滑魚皮則同樣升至五十二蚊一客,在如今荷包大縮水情況下,只能魚如熊掌,選了最想試的及第粥而放棄其餘兩樣美食。粥上來,循例拍照後,先試豬膶,呢間店做得比較老,唔夠滑,粉腸及豬肚還可以,而且份量還算充足,要數到最甩色嘅,一定係以往灣仔店最好食嘅豬肉丸,呢間店舖嘅size唔單只比灣仔店細,而且仲只係得一粒,同當年灣仔店比,相距甚遠。當然,或者依家搬咗位置嘅灣仔店水準同樣下降亦未定。睇返佢哋嘅餐牌,似乎午餐仲吸引,$56有餸有飯,仲有油菜或例湯,下次會試下,但及第粥就免啦!