2017-06-08 810 瀏覽
喺觀塘返工嘅我平時會去開駱駝漆大廈搵飯食, 當每次經過平時去開嗰兩間餐廳好過一間專賣和牛或日式食品嘅店舖。 係中五嘅時候呢一間鋪頭 有好多客人坐喺臨時摺枱度食嘢, 其實細心留意就發現呢一間鋪頭有賣水餃。今日諗咗好耐唔知食咩好 所以最終決定你試一試會一會呢一間 賣水餃的舖頭! 其實冇咩特別選擇 選擇只得一樣 就係水煮嘅水餃, 水餃方面可以選擇白菜鹹或者韭菜餡,而皮方面可以選擇後皮或薄皮。 12粒就38蚊 15粒就45蚊, 主打水餃裏面嘅肉係日本黑豚肉! 等咗大概五至十分鐘左右啦 水餃 終於出嚟啦, 外觀方面冇乜特別 都比較整齊 皮方面絕對可以話薄得剛剛好。食落口韭菜味相對地比較重,如果沒有 稔醬 就會比較淡 個婆婆幫我 張辣椒蒜蓉 日本餃子醋 日本芝麻沙律醬 混埋一齊, 餃子用上呢啲醬 味道相對地會帶出嚟。 不過至於黑豚肉方面 其實對我嚟講沒有太大分別亦沒有太大感覺, 對於呢個價錢45蚊15粒嘅餃子嚟講我覺得相對地貴。 而整體來說 水餃嘅味道同出面正常水餃沒有太大分別所以對我來說45蚊係沒有驚喜

2017-06-07