2021-08-28 121 瀏覽
聽朋友講話呢間餐廳可以試下,跟住預早2個星期經openrice 訂抬星期5 夜晚8點 4位。 餐廳星期3 用英文Whatsapp我 confirm booking,我覆實後 然後問可唔好以比個corner靜D位置我,但完全沒有回應(預唔到唔緊要,應該要回覆)。 到星期5,大約19:50 朋友先到,佢地講出booking detail 然後等位。我20:00到然後繼續等,直到20:10有位男士出來話入面未埋單, 再到20:20再出嚟話埋緊單,正式入座大約20:30。個人嚟講 訂左位等10-15分鍾可接受,超過左就唔系咁好,餐廳Reservation可以處理好D。開始點餐, 我地叫左 2份頭盤,4碟主菜,1支啤酒。首先有位幾好禮貌嘅Waitress送上餐前嘅麵包同小食,麵包熱辣辣唔錯幾好食,其他食評有寫有影相我就無謂再講,不過碟牛油賣相比較差 (忘了影相)。迷你吞拿魚撻就無咩特別,唔知佢應該系熱定凍,我食個時系唔熱唔凍。食完以上,頭盤日式醬油漬溏心蛋多士送到。一睇好精緻,賣相吸引,溏心蛋好味。呢個絕對可以試。爲一有個擬問系我見其他openrice朋友影嘅相呢碟頭盤系應該有橄欖油淋上,我個碟

開始點餐, 我地叫左 2份頭盤,4碟主菜,1支啤酒。

食完以上,頭盤日式醬油漬溏心蛋多士送到。一睇好精緻,賣相吸引,溏心蛋好味。呢個絕對可以試。爲一有個擬問系我見其他openrice朋友影嘅相呢碟頭盤系應該有橄欖油淋上,我個碟系無,唔知系咪賣哂呢? XD

食完頭盤,發覺原來朋友叫嘅啤酒仲未到,問1問之下,應該漏左然後過2分鍾就送到嚟。呢樣餐廳又要留意喇, 同埋我唔系點飲酒但望落去點解會用呢類杯送啤酒嘅?有錯請指教 Orz.

等左一陣,送上第1碟主菜 廣島蠔味增醬意大利飯,整體唔錯幾香,算做熱,隻蠔都煎得好好,飯嘅口感略嫌熟左少少,缺少左Risotto嘅特色。味道方面 有少少似蠔豉粥 可能因爲D飯無左口感,但都算好濃蠔同味增味,系ok嘅。

食完第1碟後,再等左一陣,2碟 海膽醬手打意粉就嚟到。首先賣相系好吸引,顏色,擺盤都系靚嘅。之後開始食,入口後發覺意粉只系微暖,唔知系咪因爲要掛住擺盤定樓面上唔切菜,呢樣野對我嚟講大打折扣。至於意粉食落系有咬口,醬汁亦掛到落去,味道都唔錯,但可惜因爲唔熱嘅關系食到有少少腥味。 最後食到中途先醒起 唔系應該有一塊海膽? 門口大大幅相同其他食評都好似有塊海膽架?! 不過食左就無謂追究了。要嚟試嘅朋友要留意番喇。

到最後,蕃茄海鮮手打意粉送上。賣相吸引,味道好,闊條麵有咬口有蛋香, 有幾隻好大嘅蜆,2隻帶子,茄味濃郁,比之前碟意粉熱少少 (對我嚟講就仲未夠)。呢碟好食過上一碟。

整體嚟講呢間餐廳同我個標題一樣,有好有唔好,環境裝修系靚,我座嘅位置都算舒服。見到其他2人抬就好似比較細D,我相信餐廳定位都系走中高檔路線,可惜太多小問題令到唔上唔落。服務同食物如果細節位再做好D 細心D應該會更加受歡迎。不個對我嚟講就只似一次了。
題外話/補充資料: 補充下,原先我系訂4位,後來想加多一位,打電話去問餐廳話加唔到,我心諗唔緊要,但其實到我入座時旁邊同埋其位置 系可以拍到 以3個+2個 隔開少少座埋一齊的,算我無嚟個位朋友好彩啦! 哈哈
2021-08-27
30 分鐘 (堂食)
  • 日式醬油漬溏心蛋多士