2015-08-23 661 瀏覽
見朋友在面書貼了不少奶奶雞的美食照,搞得心癢癢,咁啱出開荃灣去舅父間舖,順便去食下先。六點幾黎到,未有人等位,正呀~快快入去坐低點野食先。簡單餐具,每枱都有一樽水,方便。友人點了啤酒,自己點了一罐雪梨果汁。友人話佢無食過韓國好出名嘅部隊鍋,咁好啦,叫個炮兵鍋 ($88) 試下啦,其實係部隊鍋嘅迷理版。有午餐肉,腸仔,年糕,本菇,辛辣麵,同最重要嘅半滆芝士同生蛋。湯底唔太辣,濃濃嘅泡菜味,將所有野混埋一齊又真係幾好味,份量啱啱兩個人share食。燒原條鰻魚 $148有生菜,泡菜,鰻魚汁同韓式辣醬店員話係要做成生菜包咁食嘅,鰻魚好肥美又燒得外脆肉嫩,落少少鰻魚汁辣醬調一調味,好好味,生菜清爽,食落一啲都唔會膩。主角~辛安東元祖奶奶雞 $148 要左半份同少辣,雞件都唔少,入而除左雞,仲有青瓜,薯仔,同韓式粉絲,認真飽肚。雞好淋好滑又入味,唔知點解,我覺得好似嫲嫲啲燉雞味,因為都係甜甜地同辣辣地?!總知就係好味啦!兩個人叫得太多,食唔哂,半份雞其實都夠三、四人食囉,啲粉絲吸哂啲雞汁好味呀,但超級飽,哈哈~

六點幾黎到,未有人等位,正呀~快快入去坐低點野食先。
簡單餐具,每枱都有一樽水,方便。
友人點了啤酒,自己點了一罐雪梨果汁。
燒原條鰻魚 $148
有生菜,泡菜,鰻魚汁同韓式辣醬
主角~辛安東元祖奶奶雞 $148

2015-08-12