2017-03-15 389 瀏覽
放工黎左食餃子,晚飯時段都幾多人,等左一陣有位,原來店內很大,內邊仲有一個房間有幾張長枱。坐低睇下餐牌,勁多款餃子雲吞,有好幾樣野都想食,一口氣叫哂佢先。落完單,店員見我地生面口,解釋下佢地啲自家出品,枱上兩種辣醬都係自家制嘅,一種食雲吞用,一種食餃子用,兩種都很香,唔算好辣,貪心地落了很多。枱上仲有呢個醃蘿蔔任食,同樣係自家制,店員話用糖同白醋浸嘅,無添加,而加好少有㗎啦,鍾意食仲有得賣走添試幾粒先,好爽口好開胃,堅酸,食多幾粒後又覺得無咁酸嘞,仲幾好味喎。黃金原味皮蛋($25)點解有黃色皮蛋嘅?黃色又幾得意喎,但好似同普通皮蛋味道上無乜分別,最正係個辣椒油,撈住皮蛋食勁惹味。至尊松茸豬肉餃($65)見餐牌上寫話係養生餃子黎,咁少見一於試下呢個招牌貨,唔點任何醬料食下佢嘅原味先,真係有菌味嘅清香,餡料很juicy,好味!不過65蚊八隻有點少貴,好彩佢有個狀元湯送,感覺抵返芫荽豬肉餃($38)餡料豬肉多過芫荽,個人覺得可以再重啲芫荽味,啖啖肉幾正。松茸腐皮卷($30)再叫埋呢樣招牌野,呢個菌味更濃郁,咬落去全部都係菇好正香煎軟心芝士餃($48)芝士控要叫了!入面啲芝士餡做到拉絲效果,一
黃金原味皮蛋($25)

至尊松茸豬肉餃($65)

芫荽豬肉餃($38)

餡料豬肉多過芫荽,個人覺得可以再重啲芫荽味,啖啖肉幾正。
松茸腐皮卷($30)

再叫埋呢樣招牌野,呢個菌味更濃郁,咬落去全部都係菇好正
香煎軟心芝士餃($48)

芝士控要叫了!入面啲芝士餡做到拉絲效果,一定要襯熱食,軟綿綿芝士餡加上煎得香脆的外皮太正了
中山金吒蒸餃子($35)

個樣好似老鼠仔
一籠三隻肥嘟嘟。
餡料係濃濃的南乳同豬肉粒,超熱勁燙嘴,小心食呀~
狀元九鼎湯

叫松茸餃有湯送,熱辣辣無味精的湯水,清甜好飲,好有家的味道。

叫得太多好飽,暖笠笠大滿足
2017-03-07