2024-10-25
同親戚食晚飯,想有啲新意,唔想成日都係去酒樓,今晚就同屋企人黎呢度試下,又坐得舒服,裝修又具特色既上海飯店!1)七里莊酒糟醉雞 $88味道唔會話俾啲酒香蓋過雞味,雞皮同雞肉之間既脂肪可謂係無咩脂肪,雞皮爽彈,肉質厚實,為今晚既豐富晚飯喚醒好我地既味蕾😆😆😆2)小籠包(4件) $58手工好靚既小籠包!筷子拎起個小籠包「丁」喺度郁幾下係完全無穿㗎!!慢慢咬開皮薄既小籠包,爆多湯汁,可以用「飲」字黎形容😆😆😆3)蒜蓉爆鱔絲 $188呢個上碟好體面!有火焰表演睇下,令平常的炒鱔絲生息不少!呢個係正宗版,所以味道係今晚食左咁多樣餸的最濃味的一款小菜。所以同個炒飯好匹配!4)金銀蛋煙腿炒飯 $108炒飯炒得好乾身,份量多!粒粒珍珠米都均勻地染到金銀蛋金黃色,芥蘭丁同煙腿比例為1:0.5(目測),調味自然,主要黎自煙腿本身的鹹香,食完個碟底都無油,係一個好健康既炒飯!正!5)滋潤養生茶 (季節限定) $40 (熱)呢杯嘢超正!超足料,有:新鮮雪梨、雪梨乾、無花果、蜜棗、沙參、玉竹、乾百合等豐富潤喉材料,每朝用心新鮮炮製。而且會根據當令季節,每兩個星期會轉換唔同款既養生茶。而而家屬秋涼時節,所以就有呢
1)七里莊酒糟醉雞 $88
2)小籠包(4件) $58
3)蒜蓉爆鱔絲 $188
4)金銀蛋煙腿炒飯 $108
5)滋潤養生茶 (季節限定) $40 (熱)
呢杯嘢超正!超足料,有:新鮮雪梨、雪梨乾、無花果、蜜棗、沙參、玉竹、乾百合等豐富潤喉材料,每朝用心新鮮炮製。而且會根據當令季節,每兩個星期會轉換唔同款既養生茶。而而家屬秋涼時節,所以就有呢個滋潤限定推介,真係飲落去好舒服,又唔太甜。
6)海桃子 (凍,含沙冰) $45
呢個好啱我喔😆😆😆😆又有我好喜歡既手打芝士海鹽奶蓋、新鮮日本桃肉既新鮮水果飲,係沙冰底,但又唔會含太多沙冰,鹹甜比例好好!
7)缸鴨狗玫瑰桂花湯丸 (黑芝麻) $48
黑芝麻湯丸皮軟糯、餡超香黑芝麻香,湯底濃稠清甜,甜湯伴著桂花香,令湯丸生息不少!湯丸係用上正宗寧波湯丸呢,空運直送,難怪咁好食啦!
環境靚、乾淨企理、食物高質用心、店員親切,難怪有咁多熟客啦😆😆😆