2019-10-25 1561 瀏覽
係APM同朋友食完晚飯有點意猶未盡想食個甜品但其實APM食甜品既地方唔太多,我又唔想食雪糕於是就醒起Paul Lafayet佢地既甜品其實一向都幾出色,奈何價錢的確有點貴,而且都頗為細件,所以都好少會光顧不過今日食甜品既慾望好強烈,一於去睇睇有無啱心水既蛋糕先今日門市都有大約六款蛋糕選擇不過大部份我都試過,而當中既熱情果口味蛋糕又唔係我飛佛所以最後就選擇左未食過既榛子脆餅,盛惠$50大元榛子脆餅呈長方條形狀,面層同左右兩邊以榛子朱古力既脆皮包住,仲有少少脆粒面層仲吱左榛子味忌廉,甜度適中之餘都幾幼滑內餡分為三層,第一層係微甜既榛子果蓉,第二層係焦糖脆餅,第三層係薄薄既海綿蛋糕榛子果蓉好厚好濃郁既榛子香味,調味只係加左好少量既甜味,質地好滑好濃厚焦糖脆餅好鬆脆香甜,應該有加少少海鹽,食落唔膩,為成件Cake增加左口感總括呢件榛子脆餅表現唔錯,只係包裹外層既榛子朱古力脆皮甜度有少少Over
係APM同朋友食完晚飯有點意猶未盡想食個甜品
但其實APM食甜品既地方唔太多,我又唔想食雪糕
於是就醒起Paul Lafayet
不過今日食甜品既慾望好強烈,一於去睇睇有無啱心水既蛋糕先

今日門市都有大約六款蛋糕選擇
不過大部份我都試過,而當中既熱情果口味蛋糕又唔係我飛佛
所以最後就選擇左未食過既榛子脆餅,盛惠$50大元

榛子脆餅
面層仲吱左榛子味忌廉,甜度適中之餘都幾幼滑

題外話/補充資料: 呢間店面有大約5個座位左右,好多時候都會有人買一杯咖啡但霸兩至二個座位 希望店員可以留意下,因為好多時候想幫襯堂食但無位,導致失去光顧機會
2019-10-15
榛子脆餅