2024-08-19 98 瀏覽
必試Creme brûlée - PAUL LAFAYET經開apm 突然想買甜品返去食,就order 左呢間既Creme brûlée,店員話如果唔係即刻食,要盡快放入雪櫃,所以我地以高速返去,返到去表面本身脆既焦糖都已經淋咗少少🥲Oh, No!!應該係即食比較好…而燉蛋好濃雲呢拿香味同蛋香味😊器皿仲可以留返嚟用🤣🤣大家想試既最好即刻食,等焦糖仲係脆嘅時候🙈
必試Creme brûlée - PAUL LAFAYET

下午茶
  • Creme Brulee
2024-08-14 114 瀏覽
我排個隊諗住買蛋糕,排左好耐都係跟人排,職員都唔係好忙,佢都睇到我排緊隊但一直都冇提人要排邊個方向跟住有個大媽排左另一個方向,佢即刻serve全村人見住我排先,叫佢serve左先然後佢仲要態度好差咁,話係我排唔啱方向,又話條隊方向牌有寫係我唔睇其實佢可以提人同態度好啲,講句唔好意思,我都未必寫上open rice但佢做錯嘢,仲態度咁差冇下次
我排個隊諗住買蛋糕,排左好耐都係跟人排,
職員都唔係好忙,佢都睇到我排緊隊
但一直都冇提人要排邊個方向
跟住有個大媽排左另一個方向,佢即刻serve
全村人見住我排先,叫佢serve左先
然後佢仲要態度好差咁,話係我排唔啱方向,
又話條隊方向牌有寫係我唔睇
但佢做錯嘢,仲態度咁差
冇下次

2024-06-23 163 瀏覽
前排燉蛋節見到有個QQ的燉蛋公仔匙扣(實物真係好可愛🤣),忍唔住買咗😆然後上星期去換左5‘’碗仔‘’的焦糖燉蛋和家人分享😁雖然職員燒好焦糖話最好30分鐘內食,不過那晚我買完其他外賣後,也過咗lu,面頭冇咁脆了,不過其實佢味道仍然係好味(我今次食覺得有啲偏甜😆)但燉蛋仍然係好滑好多雲尼拿籽喺度,家喜歡凍食🤣來不來吃1,2次也很滿足嘅不過感覺以前係大碗少少的(?)🤔所以燉蛋節買都幾抵食
不過感覺以前係大碗少少的(?)🤔所以燉蛋節買都幾抵食
外賣自取
特濃朱古力脆餅 - 輕量蛋糕 ($288)買左個蛋糕同朋友慶祝生日,賣相精美蛋糕朱古力味濃加埋果仁糖脆脆、朱古力慕絲,令佢甜得黎有咬感中和,唔會得個甜字,雖然貴,但一次半次都值得既!同埋如果係當飯後甜品咁食,當taste下味道,都足夠5人食 (想食好多D就另計)。結論🫰濃濃的朱古力感覺🫰賣相⚡️少少貴啦餐廳資料餐廳名稱:Paul Lafayet餐廳地址:觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓L2-12號舖營業時間:11:00 - 22:00
特濃朱古力脆餅 - 輕量蛋糕 ($288)

特濃朱古力脆餅輕量蛋糕

餐廳名稱:Paul Lafayet
營業時間:11:00 - 22:00
特濃朱古力脆餅輕量蛋糕
2024-03-06 256 瀏覽
✨招牌焦糖炖蛋✨现烤的焦糖都好好味,又脆又甜,特别香甜。炖蛋嫩滑,奶香味都好浓,入口即滑,有很香的香草味吃完简直太治愈了。这家店每年第二季度一般会卖package,可以半价吃到!

2023-10-20 311 瀏覽
抹茶紅豆蛋糕$60paul lafayet新推出的蛋糕,淺綠色的外觀,一睇就知茶味不夠濃郁,綠茶要夠深色先夠味濃,奶味偏重,中間類似啫喱的物體,明顯想減低成本,其實幾令人失望,始終價錢不便宜。
抹茶紅豆蛋糕$60
Paul Lafayet 既macaron算係少數我會買黎食既牌子大部份人對macaron 嘅評價都係超甜,貴不過呢個牌子算係做得比較出色,唔會死甜,又食得出唔同口味嘅味道買咗五粒黎食,分別係Rose🌹Creme Brulee🍮Earl Grey🍵Cappuccino☕️Baileys🍷除左Creme Brulee本身都係偏甜,其他口味都發揮正常水準,偶爾食一兩粒,配返杯茶都幾開心😌同以前食都差不多,水準Keep到,當然價錢愈來愈貴,都有啲心痛❤️‍🩹但外貌方面有啲失望🤨買完半個鐘已經拎出黎食,照常理無溶得咁快,已經有一邊扁身左。所以估計係整/放係雪櫃個時已經溶左啲啲令到成舊無咁漲卜卜。希望下次可以繼續keep到又靚又好食🙈
大部份人對macaron 嘅評價都係超甜,貴

買咗五粒黎食,分別係
Rose🌹
Creme Brulee🍮
Earl Grey🍵
Cappuccino☕️
Baileys🍷

2023-09-09 460 瀏覽
有關「情人」的節日何其多,有時會覺得節禮從簡就好,但有時真期望有人會給自已驚喜。然後,便真的收到♥️White Valentine's Day Gift♥️白色情人節禮盒,收到禮物當然特別開心。Paul Lafayet 白色情人節系列Cake of Love & Macaron Gift Box Bundle($288)  套裝包括藝術蛋糕和圓形馬卡龍禮盒,算起來價格比平日化算。一向喜歡這家的法式蛋糕,Cake of Love的主調是花果香,輕軟的忌廉芝士慕絲之下,莓果交織玫瑰香氣,是很有層次感的法式甜美。最喜歡的是macaroon禮盒,對於女生來說馬卡龍是人見人愛,到店選購的話可以從繽紛顏色馬卡龍當中,任選任選12件不同口味的,這簡直是輕會感的儲糧,已足夠令我甜美一星期了!這家的macaron一向有質素保證,外層一咬即碎,甜甜的杏仁香令人感覺幸福,內涵甜美紮實,無論是果香系,可可系或是堅果系,味道都十分傳神,配一杯西式紅茶,就是很有儀式感的afternoon tea。Paul Lafayet的禮盒真是送給女生的好選擇!

Paul Lafayet 白色情人節系列

2022-08-17
2023-09-01 280 瀏覽
Paul Lafayet的焦糖燉蛋是一道令人垂涎的甜點。我和朋友在APM品嚐了這款美味的甜品,絕對令人驚艷。焦糖燉蛋外觀簡潔優雅,金黃色的焦糖裝飾在蛋糕的上方,散發出誘人的香甜氣息,一切看起來都很精緻。當我們品嚐第一口時,我們立即被它的口感所征服。焦糖燉蛋的蛋糕質地濕潤細緻,融入口中後迅速化開。它的口感猶如絲滑的布丁,融合了奶香和蛋香,帶來一種令人陶醉的感覺。焦糖燉蛋的焦糖層是這道甜點的亮點之一。它的焦糖外層酥脆,內部則是濃郁的焦糖糖漿。每一口都帶來了濃郁的焦糖香氣和微妙的甜味,為整個甜點增添了層次和豐富度。

2023-08-27 236 瀏覽
呢間Paul Lafayet喺觀塘同尖沙咀都有分店,觀塘人流冇咁多。每次去都係食法式焦糖燉蛋,燉蛋甜度適中,非常香滑,蛋味十足。可惜店員表示堂食嘅話只可以坐低30分鐘。
2023-05-15 473 瀏覽
不嬲都覺得Paul Lefeyet 晚既蛋糕有水準🤩今次呢個伯爵紅茶蛋糕因為加左伯爵味唔會太甜 加上中層cream紅茶味帶有少少茶澀味道唔怕太漏 食少少味蕾好出呢個配搭感覺好新鮮 屋企人都好中意食🤍

不嬲都覺得Paul Lefeyet 晚既蛋糕有水準🤩
今次呢個伯爵紅茶蛋糕因為加左伯爵味
唔會太甜
加上中層cream紅茶味帶有少少茶澀味道
唔怕太漏 食少少味蕾好出
呢個配搭感覺好新鮮 屋企人都好中意食🤍

2023-05-12
12 分鐘 (外賣自取)
$288 (其他)
去到都八點幾,見佢display櫃放咗兩個出嚟,以為咁好彩可以買到最後兩個,落完order原來喺後面雪櫃拎出嚟🤣燒焦糖面之前會提醒客人半個鐘內要食完或者放落雪櫃,但其實我係即食,佢冇問過我就入咗盒有點浪費User名叫得食嘢最緊要坐得舒服,就係想介紹吓舖頭隔離food court,夜晚唔算好多人就入咗去食🤣 正haha 食物質素就唔使講,我諗好多人都食過,燉蛋超級滑好香雲呢拿味,嚟緊有燉蛋節,半價買燉蛋券,大家切勿錯過😍😳

2023-02-19 525 瀏覽
今日買阻幾件餅同屋企人分享,之前食個焦糖燉蛋好好食,所以再買多幾個,但係今次食覺得差阻,今次個燉蛋甜咗好多,同埋焦糖面唔脆變晒流質,另外白色果舊真係好難食,又甜陣味又怪,可能我唔識欣賞d 貴野。。。
外賣自取
今日有同事請食甜品,就係Paul Lafayet出名既焦糖燉蛋。之前只係食過用火槍燒過嘅焦糖熔燉蛋,就已愛上左,所以都冇特別去試雪過既焦糖燉蛋。今日同事拎番黎後放左係雪櫃,所以先有機會試凍嘅焦糖燉蛋🫣原來係有分別的。用火槍燒過嘅焦糖熔燉蛋,焦糖表面好脆又甜,但凍左既焦糖熔燉蛋,原來又相對會冇咁甜,個蛋味好濃同好滑,重好重蛋味。個碗仔真心幾靚,每次食完都唔捨得丟,可以係屋企裝下醬汁同配糖料,打邊爐用就岩曬😝
2022-11-03 576 瀏覽
想試呢個好燉蛋好耐! 咁啱減價就買番黎食.店員即刻燒😍 而且建議要45分鐘內食,我就等左都差啱多1個鐘食.真心好滑同香蛋味😍 嗰隻滑又唔似牛奶布甸嗰啲滑,而係好「絲質」既感覺,似好滑既牛油,但係充滿蛋味,且唔油膩💕 但人怕甜,但呢個未去到話唔甜,但唔會食完係咁飲水嗰種.而佢表面燒到焦糖真係脆卜卜,且焦焦地既味道,就算過左一個鐘,依然都仲有😍 加埋一齊食無得彈而且份量都適中,又唔會食唔夠喉咁💕 間唔時食下都幾好
想試呢個好燉蛋好耐! 咁啱減價就買番黎食

而且份量都適中,又唔會食唔夠喉咁💕 間唔時食下都幾好
  • 焦糖燉蛋