2016-08-26
今日探完奶奶,終於飛甩屋企人,約朋友食飯先~其實之前已經見到呢間壽司店,不過一直無機會食!今日就試到啦!所有料理由師傅話事~對於佢“神”秘料理充滿期待丫!其實一開始我係無興趣食,一嚟我唔太喜歡蕃茄,二嚟懷疑緊生食粟米好似怪怪地~~朋友推比我,我又推比朋友食~~但最終都係咬咗啖試下嘍~唔咬由至可,一咬就出事!極爽脆,又清甜,又多汁! 而且除咗粟米味,兼帶有少許甘蔗味~非常好食日本粟真係唔同啲~唔好睇佢細細舊覺得師傅姑寒,其實啱啱好,食得多會飽又濟~而家少少夠開胃!另外蕃茄都幾特別!微酸,加上洋蔥茸沙律油,味道清新怡人!而且佢已經搣咗皮,食落就無渣!金目鯛刺身 魚脂唔多 爽甜新鮮,肥美而不膩,加上少許秘製酸汁,清新又醒胃!仲有佢包裹咗少少蔥,其香味更加帶出鯛魚嘅鮮味厚切的魚肉質爽滑而甜,配上醬油食用,帶來非常美妙的感受!!顏色泛紅泛亮,鮮美甘甜的肉質,口感滑膩媲美冰淇淋,入口即化!!外搭脆紫菜,內配搭紫蘇葉,而其獨特的香草味,令toro更鮮甜!如果無紫蘇葉,真係會遜色呢!白裏透紅,脂肪含量適中,味道清爽甜美,入口微帶爽脆但滑身!真係好中意果啲蔥嘅味,食落好清香丫味道甘甜、肉質肥厚、口感爽脆
其實之前已經見到呢間壽司店,不過一直無機會食!
今日就試到啦!
所有料理由師傅話事~對於佢“神”秘料理充滿期待丫!
但最終都係咬咗啖試下嘍~
唔咬由至可,一咬就出事!
日本粟真係唔同啲~
仲有佢包裹咗少少蔥,其香味更加帶出鯛魚嘅鮮味
媲美冰淇淋,入口即化!!
如果無紫蘇葉,真係會遜色呢!
真係好中意果啲蔥嘅味,食落好清香丫
因為佢係非常新鮮,師傅係整壽司嘅過程 有打下佢 拍下佢,等佢嘅肌肉無咁緊,咁落口就唔會韌喇!
好香丫
上面有少少芥辣~ 好惹味丫
好濃牛味~ 但調味料嘅味道稍淡~ 黑椒味唔係好夠~
魚湯夠鮮夠濃~煲成奶白色
好鮮甜丫!
另外一提~ 朋友食咗個鰻魚飯!
可惜我無影到相~
但不得不提呢個鰻魚有啲特別
首先肉質非常彈牙,而且佢特別係鰻魚有香茅味! 令到原本平平無奇又甜膩嘅鰻魚有種清新嘅味道!然後食完口腔有少少~麻麻地~嘅感覺!!
好中意食丫!! 有興趣可以試下!