2019-02-15
今日我地又去咗堅尼地城食午飯,沿着厚和街搵食。哩間餐廳,我地2個都未曾食過,所以入去試一試。我哋叫咗兩個肉燥飯,另加拼盤。個肉燥飯唔夠香,都冇滷水嘅甜味。跟餐嘅滷水蛋亦都滷左好耐,已經裂晒。唯一可以讚嘅係跟餐嘅燙青菜。個菜係用咗櫻花蝦米煮,所以好香蝦米嘅味道,個菜好入味,我覚得個配菜仲好食過主菜肉燥。食食下,聽到大少「涸落,涸落」,之後吐咗好大粒沙出來,起碼吐咗2粒。大少碗肉燥飯只食咗一半,吐沙之後,已經再無心情繼續食。輪到拼盤,有花枝,貢丸,滷蛋,滷豆腐。花枝同貢丸,只係超級市場買到嘅貨色,而滷蛋亦滷到裂開。個滷豆腐有d得意,個質感唔似豆腐,有少少彈牙,有d似食緊蒟蒻。總括來說,呢個台灣菜有別於我平時食開嘅台灣小吃,唔知有冇分台中,台南,台北嘅分別。我只可以講,大少食飯食到大大粒沙,個評分一定唔會好啦。
我哋叫咗兩個肉燥飯,另加拼盤。