2020-09-13
女孩子嘅聚會,好多時都係會走去食high tea。今次同友人選擇左St Regis Hotel嘅high tea。我哋之前完全冇做過任何research,就係求其揀一間未食過嘅五星級酒店走入去。一般酒店嘅high tea,都係set好晒所有款式嘅選擇,但係St Regis Hotel打破傳統,佢有10幾款鹹點同10幾款甜點,放喺架餐車嗰度,推出嚟比客人選擇,每個人可以選四款,即係一個set可以選八款甜點同埋八款鹹點。呢個做法我覺得非常之好,因為唔同人總係對食物有唔同嘅要求,奄尖腥悶如我,食親tea set總有一兩款係會唔食,但係St Regis Hotel就可以俾我選擇所有我食嘅款式。佢嘅鹹甜點心特色在於所有材料都唔會係單一味道,亦都唔係出邊可以隨便食到嘅嘢,相信應該係經過廚師嘅精心配搭,賣相亦都非常精美。總括而言,呢一餐食得非常之滿意。