2024-10-10
串燒屋 (觀塘) 今日同朋友去觀塘行街食飯,朋友突然想起附近有間食串燒嘅餐廳,仲係任食任飲,仲有自動波嘅串燒機,不用自己動手轉。這間餐廳叫串燒屋,位於觀塘通明街54號地舖。這個餐廳環境簡約企理舒適,座位都唔少亦坐得舒服,每張枱都有獨立嘅抽油煙機,所以全程係到食嘢都唔覺得有油煙味。更有每張枱都有一部串燒機,佢嘅串燒係用鐵嘅簽拮落去,只要你將每串放喺部烤機上面,就可以睇住串燒自己旋轉,均勻燒熟,而且燒烤過程都快。任食分為串燒、網燒、炸物,任飲就有提供多款飲品,有啤酒、汽水、果汁、薏米檸檬水、涼茶,還有前菜和甜品在一個大凍櫃內,有啫喱、泡芙、生果、蔬菜等。在等緊串燒和網燒時,就先叫日式吉列拼盤來品嚐吓,炸物是即叫即炸,新鮮熱辣,香脆可口,有榴槤球、香芋球、吉列蟹柳、吉列海蝦、吉列丸、吉列生蠔,魷魚圈,再配合泰式辣醬真係非常好味,好夾啲炸物,尤其是榴槤球,榴槤味超濃郁,仲有熱辣辣流心漿,令人好滿足。我哋先選串燒食品有牛肉、牛舌、牛丸、多春魚、海蝦、雞肉、豬頸肉、羊肉、貢丸、台灣一口腸、芝士流心獅子狗、腸仔、龍蝦丸、炸魚蛋,真係包羅萬有。串燒牛肉口感煙韌牛味濃都,串燒牛舌口感夠爽,串燒雞肉新鮮嫩
我哋先選串燒食品有牛肉、牛舌、牛丸、多春魚、海蝦、雞肉、豬頸肉、羊肉、貢丸、台灣一口腸、芝士流心獅子狗、腸仔、龍蝦丸、炸魚蛋,真係包羅萬有。串燒牛肉口感煙韌牛味濃都,串燒牛舌口感夠爽,串燒雞肉新鮮嫩滑,串燒豬頸肉好厚切油脂好豐富,串燒羊肉肉汁鮮味,串燒多春魚口感煙韌,串燒海蝦原汁原味鮮甜蝦膏多,台灣一口腸又惹味黑椒又蜜糖香味,芝士流心獅子狗就芝士味好濃郁,貢丸、龍蝦丸、腸仔、炸魚蛋好爽口彈牙,好好食。
再選綱燒食品有蒜蓉生蠔、蒜蓉青口、羊架、雞翼、牛肩肉片、五花肉、蟹柳、蒜蓉茄子,真係食品種類都不少,而蠔同青口都無腥味,而且夠大隻,燒完唔會縮水,蒜蓉烤蠔和青口則是蒜香味濃郁,加上烤出的蠔肉鮮嫩多汁和青囗鮮甜味,蒜蓉烤茄子就好厚肉又軟滑,牛肩肉切得薄身好快烤熟,肉質嘅香濃和嫩滑度不錯,五花肉烤完有豐富嘅油脂風味和肉汁,雞翼烤至金黃色外皮香脆同肉質嫩滑,羊架羊味非常香濃肉汁豐富,蟹柳就皮滑肉嫩,所有網燒食品口感嘅豐富度都唔錯。我哋飲品都飲咗啤酒同汽水,真係好配合啲燒炸品。
這間餐廳嘅串燒放題食物好有新鮮感,而且食物款式又多又抵食,放題時間足夠,更加有五位以上仲可以任食三個半鐘,所以下次一定要叫夠五個人來敍敍來任食任飲,三個半鐘真係可以傾偈傾好耐,令人高興,真係值得推薦俾大家。