2016-06-14
星期六上午在旺角朗豪坊做完 Facial 後,時間岩岩好到午飯時間,我行多幾條街去到登打士街,睇下邊間樓上 Cafe 比較吸引。我在大廈樓下,睇到「串燒咖啡」呢個名覺得幾得意,於是便直接上去 Cafe。 一上到去,staff 便問我有無訂到位,我話無,咁好彩我早到,Cafe 咁岩有位俾我坐。我坐低之後,聽到有幾個客人打電話上去問有無位,又聽到 staff 話 3 點鐘之後就無位了。我諗呢間 Cafe 在週末週日都會幾 full 的,Cafe 本身並不大,大概最多可容納 20 人左右。但是他們有些座位,可以因應人數而隨意搬移。亦有些梳化位,可同時容納 8 個人左右,又有多款 board game 可以選玩,都幾適合一大班朋友聚會呀。餐牌的凍飲種類比較多,不過我想飲杯熱咖啡,但熱咖啡的款式不算多,大概有6款不同口味。我叫了一杯焦糖咖啡($32),剛上菜時,咖啡上面有多粒焦糖浮面,喝到幾粒焦糖,一粒粒糖在舌頭上都幾有口感。把焦糖攪勻之後,味道較甜是意料中事,但口感都夠綿滑。而食物的種類都算多,午餐我想吃飽一點,便首先叫一碟班尼蛋卡邦尼意粉($78)。意粉比較幼身,乾濕度亦剛剛好,軟硬適中,白
但是他們有些座位,可以因應人數而隨意搬移。 亦有些梳化位,可同時容納 8 個人左右,又有多款 board game 可以選玩,都幾適合一大班朋友聚會呀。 餐牌的凍飲種類比較多,不過我想飲杯熱咖啡,但熱咖啡的款式不算多,大概有6款不同口味。我叫了一杯焦糖咖啡($32),剛上菜時,咖啡上面有多粒焦糖浮面,喝到幾粒焦糖,一粒粒糖在舌頭上都幾有口感。把焦糖攪勻之後,味道較甜是意料中事,但口感都夠綿滑。 而食物的種類都算多,午餐我想吃飽一點,便首先叫一碟班尼蛋卡邦尼意粉($78)。意粉比較幼身,乾濕度亦剛剛好,軟硬適中,白汁都幾 creamy,配菜的煙肉、蘑菇、金菇等分量亦足,整體的分量都頗為豐富。
燒青瓜($8),稔稔地的厚切青瓜,搽了甜中帶香的醬汁,醬汁混合了沙茶醬及麻油,好味道。
上菜前已經切開幾份,方便幾個人分別拮黎食。
但上面的朱古力醬像花紋,卻稍為淡而無味,似是當作裝飾多過調味。
朱古力雪糕球,置於熱辣辣的餡餅上,眨下眼就溶啦~
但把煙煙靱靱的餡餅,點些溶左的朱古力,調下味都幾好味!