2019-05-24 128 瀏覽
漫長的一週終於過去,拋開工作家事,是時候好好坐下享受週五這一晚專屬me time。喺旺角想搵一個安靜的空間不算易,幸好比我搵到這小小樓上天地。雖然地處旺角中心地帶,但上到樓來卻別有一番天地。小店地方不大,週五晚市幾乎滿座,幫襯的客人都是情侶或女仔知己,檯之間有一定距離,大家都細細聲傾偈,環境非常溫馨安靜。蒲坐下,侍應便送上餐牌,抬頭卻看到為選擇困難的我準備的套餐,馬上便選擇了C番茄海鮮意粉($118連$36飲品)。今日出面落雨較清涼,便叫了桂圓紅棗杞子茶(原價$45,套餐補$9)暖身。紅棗桂圓杞子茶來先,配上的是滋養的蜜糖而非一般糖水,頓時覺得呢間鋪頭是注重健康的有心小店。用料十足,味道天然,最後我連入面的紅棗桂圓都食晒了。很快意粉都送至,賣相可人。醬汁用上新鮮茄茸,而非坊間很多小店糊弄的茄汁。而用上的海鮮包括蝦,蜆肉,魷魚亦很新鮮。惹味的來又誤會太重味,非常適合追求食物健康的我。份量亦十足,食晒真的好飽!店內亦提供大量board games,呢度亦是和朋友一起上來打發時間的好地方。

2019-05-24
  • 番茄海鮮意粉