餐廳: Madera Cafe
資訊:

餐廳: Madera Cafe
資訊:

2015-11-09 988 瀏覽
我很愛去Cafe, 因為既可以品嚐咖啡,又可以同朋友傾計,單獨的時候又可以看看書,盡情享受我的"Me Time"!今日本來和朋友在筲箕灣吃魚蛋粉,太長龍了,心想,咁多人,食完想話坐坐傾下計都唔得。忽然,我見到對面馬路係遠晴樓下有一間新開的cafe叫 Madera Cafe,我們決定改變主意,去cafe 開餐。本來以為今次純粹食麵包,點知,俾我地發現新大陸一樣,原來依間cafe 幾有特色!我地叫了牛角包,cheese cake 同咖啡,店員介紹我地食一個叫egg cocotte 的食品,好,就試試。等食物到的時候,我見到店內放左幾隻狗,原來佢地有名同有職位的 (Coffee Ambassador ),幾個名加埋一齊原來等於餐廳個名ma-de-ra coffee, 好cute !我 gather 佢地四個影左幅大合照。食物同咖啡終於到了,先來牛角飽,Oh, 好可愛呀,唔俾相機食先都唔得!牛角飽不是太大個,但幾有質素,外脆內很軟,裡面的芝士少少溶,好滿足。 店員介紹的egg cocotte 來了,嘩,好熱,入面有d 好香的菇菇,我地打散左隻蛋,同菇菇伴勻,wow, 好好味呀,估唔到在cafe
店員介紹的egg cocotte 來了,嘩,好熱,入面有d 好香的菇菇,我地打散左隻蛋,同菇菇伴勻,wow, 好好味呀,估唔到在cafe 可以食到我原本想食的魚蛋粉的熱食滿足,依個值得推介,店員話會轉款,有時會唔用菇菇用蕃茄。用伴隨的麵包點食,唔錯,但如果麵包軟身些及熱些會好d !
最後,甜品chesse cake 都送來了,Oh, 我又要叫相機食先,即share 出去!個cheese cake 味道無什麼特別,但個ice cream 味道好似龍鬚糖味,好清新,唔係平時食開的,我下次會encore 這個。
而咖啡方面,我個人覺得比較淡,不是太濃,比較稀,但都幾滑。另外一提,店內有一個小小的DIY Corner, 我去玩了一下,睇下我既作品!
總括來說,依一餐係一個特別既 food experience , 食物Ok, 睇得出cafe 老闆既心機同心思,會再來!
1 分鐘 (堂食)
  • egg cocotte
  • ice-cream