2016-08-18 600 瀏覽
已經好一段日子黎食過,但到而家仍然十分回味,印象深刻,因為呢度嘅老闆夫妻係呢個只為揾銀嘅食界中,為數十分少嘅超有心廚師!!其中我最愛嘅都係牛油果奶昔,烹調淡味食材最難嘅地方,係保留食材原有嘅獨特味道!但呢杯牛油果奶昔一飲,令我成個人叮左聲!竟然有超濃厚嘅牛油果味,而且口感超smooth超足料。一問之下,先知原來每杯都用左原隻牛油果即叫即做,只要你飲過,就會知道老闆絕對冇呃你!另外,就係炸粗薯條,可能你會覺得薯條去M記仲平啦,但我好欣賞佢個薯條。如果你細細品味,你會發現佢口感係外脆內鬆化,當你咬落去之後,就會有濃濃嘅薯味溢出。有人會覺得,薯條不嬲都係咁,而且等候食物需時,但我真係想為老闆平反一下。因為呢度嘅食物全部即叫即做,而呢個薯條即使放耐左,都仲keep住脆,而唔會好似M記果啲軟晒謝晒。秘訣就係啲油只會用一次,唔會重用,而呢度選料亦十分嚴格,所以先會有咁嘅口感!最後,當然要介紹呢度嘅主角,邪惡熱狗,熱狗包嘅口感岩岩好,而粗嘅熱狗腸超多汁超juicy,蓋面嘅芝士飽而唔會食濟。因為佢係純芝士,而唔係mix左好多野偷工減料嘅芝士醬。我已經係食得好慢好慢,但食到最後一啖,個邪狗仲係熱辣辣,會
最後,當然要介紹呢度嘅主角,邪惡熱狗,熱狗包嘅口感岩岩好,而粗嘅熱狗腸超多汁超juicy,蓋面嘅芝士飽而唔會食濟。因為佢係純芝士,而唔係mix左好多野偷工減料嘅芝士醬。我已經係食得好慢好慢,但食到最後一啖,個邪狗仲係熱辣辣,會出白煙果種,真係超滿足!
店內仲有好多種唔同野食,為數太多,不能盡錄。
後來同老闆兩夫妻傾起,咁烹調雖然真係好正,但成本高,有啲客又唔願等,好難回本喎! 老闆就話,係好難呀,但係覺得如果好似外面咁偷工減料,用千年油,落過多調味料,會對唔住自己良心,所以雖然好難做,都堅持落去! (當時接近收舖,請我食左塊大大塊嘅手制曲奇餅,超驚喜!)
聽完我覺得好感動,覺得有良心有堅持有理想嘅食肆真係好難能可貴。
如果大家經過,不妨細細品味,你都會食出果種味道!
邪狗,粗薯條,牛油果奶昔
邪狗,粗薯條,牛油果奶昔