2023-10-24 1086 瀏覽
今朝上半場工作完畢,學生們提議我可以到附近的嗎哪餐廳食午餐,見時間還早(剛12點正),就過去食晏。之前都有去嗎哪食晏,中午時間會好多人,附近街坊,官塘嘅上班一族,中學生等都有。嗎哪響教會(官塘潮語浸信會)內,一間好有心嘅餐廳,真心幫助有需要人士,有機會再介紹一下。餐廳提供中西餐,日式或其他東南亞風味食物都有提供。今日我揀咗客飯,簡簡單單,無味精西檸雞飯($38),送例湯(蓮藕煲豬肉),送花茶(其他茶飲跟餐加$5),再加$5要多個杞子桂林杯。西檸雞客飯,有白菜,西檸雞。中規中矩,份量都好足夠,客飯預先包裝好放蒸櫃付款後自取,但白菜都無黃,西檸雞仲有少少脆,唔錯。例湯有一舊蓮藕,無味精,飲落感覺幾舒服唔口干。花茶我要茉莉玫瑰,清清哋,少少花香,配中餐最好。加配嘅杞子桂花杯,比我想像中大杯,啫喱質地,有幾粒杞子,杯底有桂花,食得出係真材實料。餐廳內有小賣部,有書籍同精品出售,仲有個共享鋼琴,有中學生哥哥仔食飽去彈吓琴,好warm嘅感覺,有機會可以去試試。

例湯有一舊蓮藕,無味精,飲落感覺幾舒服唔口干。

花茶我要茉莉玫瑰,清清哋,少少花香,配中餐最好。

西檸雞客飯
2023-10-24