2016-03-08
一間在牛頭角街市多年嘅粥店,老闆由朝做到黑,有心有力,價錢相當抵食。因為價錢抵,吸引很多公公婆婆及低下階層,亦可以令佢地有些較平嘅選擇而又可以食飽飽,呢樣好重要,但現今起各大商場食市而機乎絕跡了,可悲 ,所以我覺得老闆有心係因為付出自己努力、辛勞,並不是單純為金錢、利潤,呢D就係真正社會責任了。講返野食 ,小店唔係好多款式,基本幾款傳統粥、油器、腸粉、炒粉麵。雖然今年年頭已經加了價, 但價錢依然超級抵食. 艇仔粥, 超級多料, 有魷魚、魚片、炸米粉、碎牛肉、花生,應該差不多了,多料之餘味道亦不錯,粥亦好棉,當然熱辣辣喇,好味。通常我都會加多個炒麵,飽肚D,炒麵唔會好油,色澤亦好,麵唔'林'唔硬剛剛好,通常炒麵一炒完就好快清哂(我估一鑊大約二十碗),你話點解...梗係好味 。其他仲有油炸鬼值得一提,因為呢度D油炸鬼外觀依然係油炸鬼但質感似油脷酥,會較為實心又甜甜地。不過,今次冇,因為由於師傅不停手做其他野,跟本冇時間炸,所以真係睇你彩數。
雖然今年年頭已經加了價, 但價錢依然超級抵食. 艇仔粥, 超級多料, 有魷魚、魚片、炸米粉、碎牛肉、花生,應該差不多了,多料之餘味道亦不錯,粥亦好棉,當然熱辣辣喇,好味。 通常我都會加多個炒麵,飽肚D,炒麵唔會好油,色澤亦好,麵唔'林'唔硬剛剛好,通常炒麵一炒完就好快清哂(我估一鑊大約二十碗),你話點解...梗係好味 。其他仲有油炸鬼值得一提,因為呢度D油炸鬼外觀依然係油炸鬼但質感似油脷酥,會較為實心又甜甜地。不過,今次冇,因為由於師傅不停手做其他野,跟本冇時間炸,所以真係睇你彩數。