2019-04-07 81 瀏覽
聽朋友介紹土瓜灣有間高質拉麵店,今日特意同男朋友嚟到食lunch,地方係有啲夾攝, 搭巴士比較方便。一睇門面冇咩特別,點知一入去原來別有洞天,睇得出係有心裝潢,充滿日本特色, 仲有projector , 有背景音樂, 地方亦都好乾淨,好寛敞, 氣氛會比滿分。土瓜灣分店樓高兩層,下面好似居酒屋咁樣,師傅會喺面前煮麵,人就坐吧枱;雙層就只係得座位。餐牌上嘅食物主要係拉麵為主,沾麵就只有雞白湯湯底, 於是揀左雞白湯拉麵同雞白湯沾麵各一, lunch 可以$28 追加小食, 我地加左煎餃子同抹茶奶凍。落左order 無耐好快就有第一道菜-金鶴雞白湯拉麵。侍應好細心,表示炸牛蒡唔好浸太耐, 於是用隻碗仔幫我地分開裝。我哋冇5分鐘就食晒,因為炸得又甜又脆,食唔停口。本人都好鍾意呢間既雞湯, 其他拉麵店往往都做得好鹹,呢間較清但係有好香雞味,鹹味啱啱好。糖心蛋亦都做得相當不俗,食得出好似有啲鰹魚味。最欣賞係雞肉,雞肉似慢火煮,完全唔老,非常鮮嫩,雖然只係用鹽但最能夠帶出鮮味,啱晒女士食。叉燒就比較瘦,鍾意程度就見仁見智,睇各人口味,但味道ok 食到一半,雞白湯沾面亦都上菜。可能因為價錢貴啲,肉既份量

我哋冇5分鐘就食晒,因為炸得又甜又脆,食唔停口。

糖心蛋亦都做得相當不俗,食得出好似有啲鰹魚味。

叉燒就比較瘦,鍾意程度就見仁見智,睇各人口味,但味道ok

金鶴雞白湯拉麵

食到一半,雞白湯沾面亦都上菜。

可能因為價錢貴啲,肉既份量都俾咗個Double
肉嘅質量同湯拉麵一樣,肉質好嫩。

值得一讚嘅係小店在拉麵同沾麵用既麵質都唔同, 拉麵比較幼, 沾麵用較粗既麵條, 比拉麵更有口感, 兩者都好有咬口。

雖然兩者都係用雞白湯,但沾面湯底同味道都較為濃郁, 加埋乾身既麵底非常夾

最後就係煎餃子同埋抹茶奶凍。

煎餃子即叫即煎, 所以最尾先上, 皮薄, 肉多, 入面都仲好juicy
(掛住食冇影相

抺茶奶凍就似抺茶厥餅都d , 煙煙un un , 抹茶粉唔甜, 味道清新。(本身有四粒食咗一半先記得影相

食到最尾侍應都好細心幫我地遞上牙線

同場加映女廁廁所好齊備, 有好多配件, 甚至有牙刷, 感覺非常良好。

聽呢度嘅侍應介紹原來仲有隻app, down 完可以免費有100積分, 可以儲分換汽水或其他小食, 即場換左汽水。賺左

人均150就可以有高質氣氛加上美食同好服務, 下次會揀夜晚再黎encore
girls talk 或者一大班同事去都幾適合。

2019-04-06
金鶴雞白湯拉麵