2017-03-13 629 瀏覽
之前某報紙介紹過聯和呢間拉麵店,好想試。辛苦完一星期,放假梗係要搵好野食啦所以專程揸車入粉嶺,拉麵店係比較偏僻嘅轉角位置,泊好車都搵左一陣先見到。可能粉嶺對我地黎講比較少入黎。店鋪唔大,客人已經一半有多。餐牌拉麵款色唔多,只得9款。所以感覺就似日本拉麵店咁,貴精不貴多。餐牌上講明,不設第二次落單,所以要唸清楚要咩,而且茶水要俾$1,呢間拉麵店真係好有性格。爵士拉麵(味噌湯底-中)$100 ,爵士拉麵(醬油湯底-中)$98 - 爵士拉麵有肥牛,义燒,蟹柳,栗粟米,蛋。材料份量多,醬油湯底比較清偏淡,味噌湯底的味噌味濃,帶點點辣。拉麵麵質尚可,其他食材都只是普通,是本身食材的味道,不是太出眾。而且蛋方面,一般拉麵店都是流心蛋,這隻是全熟的,是有點失望。
2017-03-11