2022-09-04
Ruth’s Chris有兩間分店,一間喺金鐘,另一間喺尖東。兩間餐廳內部裝修好似,都係用好多深色嘅木材🪵,好有懷舊嘅感覺,但係可能因為金鐘分店係地舖,所以感覺上再靚啲古典啲🏚雖然Ruth’s Chris係扒房,但係我覺得佢嘅前菜🥗同甜品🍰更勝一籌 👍前菜我冇乜點影相📸️,因為賣相比較普通(但係好食😋),同埋餐廳比較暗,好難影得好。蟹餅🦀、牛肉薄片、龍蝦湯🥣都值得推介,尤其係個蟹餅,超足料。主菜一定係食牛扒啦🥩 餐廳都幾有儀式感,會喺客人面前打開一張小摺檯,喺上面切斧頭扒,同埋會比每一位客人一隻上面有少少熱油嘅”污糟碟”🍽用嚟食牛扒。肉質方面,我覺得就相對失色,牛扒有啲筋,可能因為係美式扒房,肉質亦都唔係走嫩滑嘅路線。係唔錯嘅,但係唔係我最鍾意嘅肉質。極力建議大家留肚食甜品🍨 Ruth’s Chris嘅甜品唔細件,仲要好足料,尤其係個芝士蛋糕🧀,食完會勁滯。我覺得芝士蛋糕🎂、焦糖布甸🍮、同蘋果金寶🍎都好值得推介👍Ruth’s Chris係一間好有情調嘅餐廳,大家有特別節日想慶祝或者同另一半食飯都可以考慮吓佢😛💰: HK$600 pp (Dinner)💝: 7.5/10
💰: HK$600 pp (Dinner)
💝: 7.5/10