2024-04-25
口麻天辣今次要介紹深水埗V Walk商場入面一間食川菜嘅餐廳叫「口麻天辣」,入到呢間商場好似迷宮咁,如果想快少少去到呢間餐廳,記得向住A區路牌行,餐廳門口全用粉紅色,去到A區就只得一間粉紅色餐廳,餐廳有分正門同後門,店員服務好好,見到我就話去後門入去餐廳就方便少少,入到餐廳會見到粉紅色枱同藍色椅,一人份量嘅水煮牛肉或酸菜魚都會跟小食、涼菜同白飯,份量相當多,性價比高!1.噴火水煮牛肉(多辣)+是日小食+是日涼菜+白飯(碗)$128(9/10)呢碟噴火水煮牛肉揀咗多辣,比我想像中唔算好辣,麻辣味香濃,而且牛肉份量相當多,估計有30片牛肉,牛肉肉質嫩滑唔鞋,仲有芽菜同粗薯粉,薯粉索曬麻辣湯底汁,既彈牙又好味!是日小食係香炸脆奶:奶味濃郁,外面好香脆!是日涼菜係香辣土豆絲:呢個土豆絲食川菜必點,今次唔洗點,係套餐包埋,食落少少辣少少爽!2.天花頂酸菜魚(少辣)+是日小食+是日涼菜+白飯(碗)$138(9.5/10)呢碟天花頂酸菜魚揀咗少辣,入面勁多新鮮嘅魚片同酸菜,食落酸酸辣辣,份量都幾多,魚片大約20片,食完非常開胃!是日小食係香炸脆奶:奶味濃郁,外面好香脆!是日涼菜係香辣土豆絲:呢個土豆
是日小食係香炸脆奶:奶味濃郁,外面好香脆!
是日小食係香炸脆奶:奶味濃郁,外面好香脆!
3.麻辣牛展$38(9.5/10)
呢碗麻辣牛展麻辣程度係微麻辣,一碟有五塊牛展,牛展軟淋,唔會太實太硬!
4.椒麻鳳爪$28(8.5/10)
呢個椒麻鳳爪口感滑嫩有彈性,仲要係去咗骨,食落非常方便!
5.麻辣藕丁$22(8/10)
呢個麻辣藕丁唔算好麻辣,個藕丁係蓮藕切粒,我唔係大口仔,所以覺得食落好方便!
6.黑豆漿$16(7/10)
呢杯黑豆漿黑豆味唔濃,勝在只有微甜!
7.紫米豆漿$16(8/10)
呢杯紫米豆漿淡淡紫米味,甜度甜咗少少!
8.彩虹冰粉$38(9.5/10)
呢碗彩虹冰粉好多配料,食落非常之香,配料有花生、提子乾、酒釀、西米、芝麻同椰奶,
2人總共價錢$424
個人口味總評分:8.625/10
@vwalkhk
地址:深水埗深旺道28號V Walk 2樓L2-127-128號舖
Please follow me🙆♂️ @wheelchaireatinhongkong
如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻♂️
#口麻天辣 #酸菜魚 #噴火水煮牛肉 #深水埗 #香港美食 #深水埗美食 #深水埗好去處 #vwalkhk #vwalk商場 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong