2023-07-05
今日去咗荔枝角嘅時豐中心12樓,試咗Kotori_Lbird呢間日本外賣店,係有驚喜。見單張上寫Kotori_Lbird係由兩個日本人主理,佢哋嘅食物好有特色,而且主打兩樣主食,甚有日本匠人之風,而且味道幾好,值得一試。今次我叫咗佢哋嘅5號餐,有十蔬雞肉特製烏冬150克同山芋炭燒鰻魚飯300克。首先講烏冬,佢哋嘅十蔬雞肉特製烏冬本身都煮得啱啱好,加埋雞肉同埋十款唔同嘅蔬菜,配搭得宜,既健康又滿足。至於山芋炭燒鰻魚飯,用上糯米加珍珠飯煮嘅飯粒粒分明,而且升糖指數也會比白飯低,而鰻魚炭燒得香口,令到飯同鰻魚嘅味道完美融合,仲有啲微微甜嘅口感。另外,見到呢間店係用健康嘅食材煮,令到食嘢唔會太肥膩,非常適合注重健康飲食嘅我。總括而言,Kotori_Lbird嘅食物讓人有記憶點,啲配搭都好啱口味,而且用嘅食材健康。得閒試下有特色嘅日本外賣都係唔錯嘅選擇。