2024-12-17 847 瀏覽
喜歡和朋友到處發掘特色小店,這一晚來到土瓜灣,為的就是這一間新開張的潮州菜。吸引我們的是這裏有米芝蓮大廚坐陣。鹹菜豬肚湯 $68 例 冬日暖胃之選,對胃寒人士有效 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)。湯品一上枱已經好香嘅胡椒味,一入口係期待中嘅微辣刺激感,慢慢再感受到鹹菜嘅香味。雞肉增添咗層次,有雞湯感覺,豬肚乾淨一啲都冇腥味,令人想一飲再飲。獅頭鵝片拼鵝腸鴨舌 $168 大廚用獨家秘方老滷去炮製,獅頭鵝片嘅味道令人喜出望外,鵝油香味越咀嚼越突出。滷水調味鹹香剛剛好,唔會搶咗肉嘅滋味。拼盤配咗鵝腸同鴨舌,都冇令人失望 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)。鵝肝 $78 例 大廚採用潮州頂級獅頭鵝製成,滷水味鹹香配以粉肝嘅纏綿口感,呢個價錢絕對係值得。炸蠔餅 $88 呢道菜份量絕對唔細,建議三至四人分享。大廚將蠔餅炸得酥脆而唔會油膩,蠔仔份量都足夠,粉漿唔會太滯。蠔仔粥 $52 又一道蠔仔菜式,湯底鮮甜,啖啖都食到蠔仔、肉碎、魷魚等,用料豐富,熱辣辣夠滋味。總結來說,呢餐令人喜出望外,有米芝蓮大廚嘅獨家滷水秘方,加上食材嘅新鮮,用料豐富,冬日暖笠笠值得一試 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)。

鹹菜豬肚湯 $68 例

獅頭鵝片拼鵝腸鴨舌 $168