2021-04-18 838 瀏覽
今日在灣仔工作完已經差不多三點鐘,急忙搵嘢醫肚,行吓行吓走咗入機利臣街見到 jean may 坐滿人,而且冇 book 位,一定唔使諗冇得食,再行前兩步嘅金輝點心連門口兩張檯都坐滿咗,本來肚餓嘅我更加肚餓⋯⋯過對面想去幸屋食拉麵,突然見到前面有間好光猛,地方好寛敞嘅食肆,裡面也有數檯正在用膳,抬頭一看見到「智尊酸菜魚」馬上有點失望。 因為酸菜魚一向都不是我杯茶⋯⋯所以⋯⋯正想離開⋯⋯點知有位侍應行出來,並好有禮貌咁叫我哋睇吓佢哋嘅下午茶餐牌⋯⋯當然不斷推介話好好味啦⋯⋯點解個 menu 係上海嘢同港式下午茶???上海嘢我當然啱啦,仲有港式西多士,沙嗲牛麵,熱狗🌭️⋯⋯開心哂馬上入去。地方大,光猛,整齊清潔 (目測)。下午茶餐牌有兩個,有京式及港式,因為太肚餓,立刻叫咗 👉🏼八仙醉雞,皇府紅燒肉。醉鷄賣相 ok 同時亦聞到陣陣酒香,點知入口⋯⋯出乎意料之外⋯⋯完全冇雞味,我知道唔會用新鮮雞做醉鷄,就算係用雪藏雞只要隻鷄浸得夠時間,都應該會有D味道。但呢碟雞冇味,要一邊食一邊點番D紹興酒咁就覺得有少少味,大家睇吓D相都可以見到D鷄有幾白⋯⋯☹️至於嗰紅燒肉,件數都唔少,味道比醉雞好好多,可以

點解個 menu 係上海嘢同港式下午茶???

至於嗰紅燒肉,件數都唔少,味道比醉雞好好多,可以講係合格起碼有味道,三層肉煮得幾腍,仲有兩件小棠菜。

套餐仲有五個選擇可以配,上海麵,菜飯,白飯,擔擔麵及紅薯粉。

菜飯裏面有少少薑粒,但啲菜比較老,就係已經切咗絲都有食到啲菜根。上海麵就好味,真心嘅,滑滑有少少咬口,亦煮得啱啱好唔太腍,又唔硬 👍🏼

雖然個套餐只係一般,但杯檸檬餐茶竟然有三片大檸檬🍋,而家外面嘅下午茶邊度有咁多檸檬俾你飮呀⋯⋯呢個係今日個下午茶餐𥚃面除咗上海麵外,最抵讚嘅地方啦 👏🏼👏🏼👏🏼👏🏼