2015-12-12 1712 瀏覽
生日的朋友選擇了試這家飯店!! 就看看食評有什麼推薦, 就被這店推介菜式“飽受折磨”的名所吸引!! 我們有訂位, 到達的時間約7點, 當時餐廳未坐滿, 大約8點左右先客滿。 坐下就可以先選茶, 有好多不同的茶供應, 我們就選了玫瑰花茶!我們5個人, 叫左5味餸, 第一味要點的就係飽受折磨, 其實見到實物後都唔太聯想到點解要叫飽受折磨, 係炸左的金菇, 食到有椒鹽味, 好香口, 但唔太食到金菇味, 適合送酒~見到隔離枱叫特式菜, 不得不點來試試, 外型真係好得, 睇相就知道, 名叫芝麻吊燒企鵝雞!! 你可以選擇自己手撕就有優惠價($288), 或者由餐廳處理正價($388)。 我們當然選優惠價啦, 雞會以相中的造型先上枱, 讓我們影夠相就會收回去拆去支架再上枱並配上手套讓我們自行手撕, 手撕的工作係由友人代勞的, 但我見都唔係簡單的, 撕開雞脾都要好出力架~辛苦他了!! 雞腿肉及雞翼的肉好嫩, 味道有點似加左粒粒芝麻的燒春雞, 雞胸肉那邊就咸左少少。古法山楂咕嚕肉, 其實炒得幾好, 食到甜酸汁包著炸脆的肉, 不會太酸不會太甜適中, 剛好。干扁四季豆, 四季豆煮得太淋身, 一咬即爛咁,

飽受折磨
芝麻吊燒企鵝雞
古法山渣咕嚕肉
干扁四季豆, 四季豆煮得太淋身, 一咬即爛咁,  不似平時食到的爽口脆身口感, 扣左分, 但汁係惹味的。
干扁四季豆
富貴炒飯炒得好好食, 食到飯粒炒到一粒粒好乾身, 每啖夾有大大粒的蝦粒,帶子粒和鮑魚粒, 都幾鮮味~
富貴炒飯
總結, 全晚侍應都好盡責, 見茶壺無水就自動自覺加水, 服務都唔錯。飽受折磨和企鵝雞是比較創新的菜名和菜式, 味道就普通。雖然對碟干扁四季豆有點失望, 但係古法山楂咕嚕肉和富貴炒飯都做得很不錯。
2015-12-02
飽受折磨