同朋友去大力棒棒摩登中菜食晚餐,本身已經訂咗檯,不過都要晌門口等好耐先入得去。呢度啲菜式名都幾得意,我哋每人揀咗一款。晾衫白肉,差唔多張張檯都有叫,個賣相又真係幾有趣嘅,好似人哋晾衫咁。食起上嚟白肉冇味,要蘸埋辣油食先得。七味脆西施,即係加咗七味粉嘅炸豆腐,外皮脆、入面嫩滑。飽受折磨,呢個名真係好正,完全估唔到係咩,實物嚟到先知原來係炸金菇。都真係幾佩服佢哋嘅創意,將本來好普通嘅菜式包裝到好特別咁,食落有啲似台灣嘅鹽酥菇。川式回鍋肉,雖然話係辣,不過對於食得辣嘅人嚟講只係啱啱夠喉。士多啤梨酸甜骨,每個酸甜骨上面都蘸咗士多啤梨醬,有少少似平時食嘅菠蘿咕嚕肉,酸酸甜甜咁。麻辣皇帝雞煲,呢個雞煲可以加錢轉蒜蓉牛油多士盒,咁樣食雞煲都係第一次。入面全部雞都係啖啖肉冇骨,個麻辣醬汁都幾香同辣,仲可以用個多士嚟蘸汁食,食落都幾惹味。芝麻吊燒企鵝雞,我諗因為插住咁上檯,所以就叫企鵝雞,係要預訂先有得食架。一出場就成為咗大家嘅焦點,金色紳士帽、士多啤梨眼,個樣搞笑得嚟又有少少恐怖,好似俾人行私刑咁。影咗陣相,侍應就拎隻雞返廚房斬件。嗰日隻雞個皮都算脆,仲可以夾埋底下啲烘麵包皮一齊食。

呢度啲菜式名都幾得意,我哋每人揀咗一款。
七味脆西施,即係加咗七味粉嘅炸豆腐,外皮脆、入面嫩滑。

題外話/補充資料: 同好多精緻中菜館一樣,每款食物份量唔多,都係每人夾一兩件就食晒。我哋去嗰日有一個類似最低消費嘅規條,係一定要按人頭計咁叫返應相數量嘅飲品,就算好似我哋叫咗咁多嘢食都要叫飲品,好似好少餐廳會有呢種做法。
30 分鐘 (堂食)
2016-03-20 910 瀏覽
叫左個2人餐, 另外仲要茶價, 另加一小食係多士和炸豆腐,份量少, 但味道幾好食而主菜方面,2人餐只有一份main dish, 就係8塊肉, 但味道不錯, 有2款醬汁, 甜甜酸酸咁, 女仔應該幾中意2人餐包餐飲, 和甜品, 甜品細細件, 但味道清新, 不太甜膩總結,味道不錯, 但份量少, 自認大食ge 就小心啦
叫左個2人餐, 另外仲要茶價, 另加一

小食係多士和炸豆腐,份量少, 但味道幾好食

總結,味道不錯, 但份量少, 自認大食ge 就小心啦
2016-01-25 1601 瀏覽
今年香港的冬天特別冷 更跌到3度 於是每晚都在尋覓熱辣的中餐暖暖胃全店都帶著摩登味的中國風裝修玫瑰花茶,玫瑰味道清香~ 麻辣蝦球稻庭烏冬這個真好吃 麻辣味非常過癮 而且非常鮮香不嗆口我們選了小辣 但辣度已經足夠 湯底夠麻夠辣 烏冬是真正的稻庭烏冬 整個超好吃海鮮湯浸娃娃菜味道不錯 湯夠熱 湯是鮮香的 還有蝦球和魚蛋娃娃菜煮得很腍 湯味入嗮 但菜煮得太透了 由於我比較喜歡未煮透的娃娃菜 爽脆的口感更能吃出菜本身的鮮甜皇宮茄子 好 好 吃!茄子非常鮮嫩 調味汁更是惹味茄子肉非常juicy和飽滿 而且非常夠熱 寒冬下對於熱辣辣的食物 真的會加很多分冬天爲了禦寒要吃多點澱粉質 點了個蒸飯 最喜歡硬飯紅燒雜菌豆腐煲豆腐非常滑 雜菌也爽口又是一個熱辣辣的好選擇食物煮得有誠意 服務又好 不錯的餐廳
全店都帶著摩登味的中國風裝修
玫瑰花茶,玫瑰味道清香~
麻辣蝦球稻庭烏冬
這個真好吃 麻辣味非常過癮 而且非常鮮香不嗆口
海鮮湯浸娃娃菜
味道不錯 湯夠熱 湯是鮮香的 還有蝦球和魚蛋
皇宮茄子 好 好 吃!
茄子非常鮮嫩 調味汁更是惹味
冬天爲了禦寒要吃多點澱粉質 點了個蒸飯 最喜歡硬飯
紅燒雜菌豆腐煲
豆腐非常滑 雜菌也爽口
又是一個熱辣辣的好選擇

食物煮得有誠意 服務又好 不錯的餐廳

2016-01-22
2016-01-22 1218 瀏覽
食物預先做好,上枱時已凍,特別是一些熱門菜式,例如芝麻雞,炒飯,飽受折磨,真係幾好味都無用,因為已經凍晒。平均每人3佰元消費,真是不值。去茶餐廳食一些即叫即炒菜式好過。

2016-01-02
慶祝紀念
生日
2016-01-06 1454 瀏覽
節日期間西餐廳一早爆滿,吃中菜也是個好選擇點了個好送飯的紅燒肉,沒想到會是東坡肉的樣子,每塊都炆得很淋,而且肥而不膩,但味道偏甜了一點,還是媽媽煮的最好吃!註:店員入座前提我有最低消費每位$200,但後來旁邊的情侶點了一個二人餐$288,加一結賬也只是三百多🤔🤔 重點是以餐牌的價錢,要小編3人點$600的菜,吃光真的有點吃力😒 也不太滋味
節日期間西餐廳一早爆滿,吃中菜也是個好選擇

外婆紅燒肉
掠衫白肉
2015-12-25
外婆紅燒肉
2015-12-12 1712 瀏覽
生日的朋友選擇了試這家飯店!! 就看看食評有什麼推薦, 就被這店推介菜式“飽受折磨”的名所吸引!! 我們有訂位, 到達的時間約7點, 當時餐廳未坐滿, 大約8點左右先客滿。 坐下就可以先選茶, 有好多不同的茶供應, 我們就選了玫瑰花茶!我們5個人, 叫左5味餸, 第一味要點的就係飽受折磨, 其實見到實物後都唔太聯想到點解要叫飽受折磨, 係炸左的金菇, 食到有椒鹽味, 好香口, 但唔太食到金菇味, 適合送酒~見到隔離枱叫特式菜, 不得不點來試試, 外型真係好得, 睇相就知道, 名叫芝麻吊燒企鵝雞!! 你可以選擇自己手撕就有優惠價($288), 或者由餐廳處理正價($388)。 我們當然選優惠價啦, 雞會以相中的造型先上枱, 讓我們影夠相就會收回去拆去支架再上枱並配上手套讓我們自行手撕, 手撕的工作係由友人代勞的, 但我見都唔係簡單的, 撕開雞脾都要好出力架~辛苦他了!! 雞腿肉及雞翼的肉好嫩, 味道有點似加左粒粒芝麻的燒春雞, 雞胸肉那邊就咸左少少。古法山楂咕嚕肉, 其實炒得幾好, 食到甜酸汁包著炸脆的肉, 不會太酸不會太甜適中, 剛好。干扁四季豆, 四季豆煮得太淋身, 一咬即爛咁,

芝麻吊燒企鵝雞
古法山渣咕嚕肉
干扁四季豆, 四季豆煮得太淋身, 一咬即爛咁,  不似平時食到的爽口脆身口感, 扣左分, 但汁係惹味的。
干扁四季豆
富貴炒飯炒得好好食, 食到飯粒炒到一粒粒好乾身, 每啖夾有大大粒的蝦粒,帶子粒和鮑魚粒, 都幾鮮味~
富貴炒飯
總結, 全晚侍應都好盡責, 見茶壺無水就自動自覺加水, 服務都唔錯。飽受折磨和企鵝雞是比較創新的菜名和菜式, 味道就普通。雖然對碟干扁四季豆有點失望, 但係古法山楂咕嚕肉和富貴炒飯都做得很不錯。
2015-12-02
2015-10-12 2313 瀏覽
之前剛開業的時候試過一兩次,有些小菜非常出色,有些確實平平無奇,視乎師傅那天的水準。店內的裝修以中式為主,位置都算寬敞舒適。但這次光顧人流明顯比之前冷清不少。普通的菜式配上一個搞鬼的名稱和賣相,顯得生動許多。但價錢相對較外面貴,而且份量偏少。既然是中菜,免不了茶芥,茉莉花茶,味道一般。巨峰提子紅茶 & 荔枝紅茶之前只要叫飲品就可以免去茶位的收費,可惜現在優惠沒有了。【溫馨提示:飲品有一杯$18或一壺$32的收費,其實一杯和一壺的份量是一樣的,所以...你懂的】鮑魚雞粒豆腐煲每次光顧一定會點的石鍋系列,貪圖它熱辣辣,吃到最後還能保持溫度。豆腐切粒輕微油炸後,外層焦香內裡還保持嫩滑,鮑魚切粒後,入味彈牙,醬汁調味適中,配上白飯一流。乾煸四季豆因為男友不吃辣,走辣後的四季豆明顯失色不少。不過味道還是不錯,男友甚喜歡。陳年花雕醉石鍋雞沒有吃到酒的香味,雞熟度剛好,嫩滑多汁,香蔥吸收了醬汁,很滋味..白飯白飯不是用碗,而是用砵。可能是因為人客少,所以服務都比較周到細心。
茉莉茶
既然是中菜,免不了茶芥,茉莉花茶,味道一般。
巨峰提子紅茶 & 荔枝紅茶
花雕雞
陳年花雕醉石鍋雞
白飯
白飯不是用碗,而是用砵。

可能是因為人客少,所以服務都比較周到細心。

2015-10-11
花雕雞
2015-08-16 2658 瀏覽
慶祝的我的BEST FD生日 特意前來 一入到去 侍應說私房菜客人食剩了一些蝦蜜瓜甚麼雞湯 問我要不要... $68盅 我心想 侍應是沒有接受訓練的超高齡暑期工嗎??? 之後 坐位旁有窗口 我想拉下我座位的廉子 侍應說不可 要讓逛街商場的人看到 不會因為一個客人要求而改變 我便說另一位子的廉都可拉下啦........服務差 食物品質呢?? 更差1. 晾衫白肉  - 個醤好罐頭FEEL... 2. 飽受折磨 - 完全冇金菇味 得炸粉味3. 花甲娃娃菜 - 是蜆不是花甲 而且勁多沙 食到有一隻冇沙 朋友都說我很幸運呢??!4. 富貴炒飯 - 唔知係咪新派摩登中菜煮法 濕炒飯不知所謂 冇下次!!!主打菜"飽受折磨" 真係改得好貼切 同意前人所說 "大力棒棒係吹捧的 可惜捧得愈高,跌得愈痛 失望更多"最後再同我best fd 講多聲生日快樂

服務差 食物品質呢?? 更差

1. 晾衫白肉  - 個醤好罐頭FEEL...

2. 飽受折磨 - 完全冇金菇味 得炸粉味

4. 富貴炒飯 - 唔知係咪新派摩登中菜煮法 濕炒飯

不知所謂 冇下次!!!

最後再同我best fd 講多聲生日快樂
2015-08-16
  • 推介你唔好去 講真!
2015-07-10 2916 瀏覽
大力棒棒名字有棒棒會很棒。可惜令人失望。首先向店員要求提供水,換來一句杯子不足夠,拒絕提供清水,要我們order 飲料先!我們當然會order 飲品,但也不需拒絕提供淸水吧?理由是杯子不足夠!這望大的店,而且唔爆場都唔夠杯?失望!之後叫了啫啫芥蘭煲,冇芥蘭!轉四季豆。味道不夠鹹香,扣分!士多啤梨骨還好另外富貴炒飯不知所謂!每人仲要$160 元,冇下次,話知你叫咩棒,但一D都唔棒!

之後叫了啫啫芥蘭煲,冇芥蘭!轉四季豆。味道不夠鹹香,扣分!

士多啤梨骨還好

另外富貴炒飯不知所謂!

每人仲要$160 元,冇下次,話知你叫咩棒,但一D都唔棒!
2015-07-05
2015-05-22 3576 瀏覽
Was lining up for around 15 minutes during Friday night which is not bad compared to a few other restaurants in The One on the same floor. First thing I would like to highlight is the waitress who served our table. I and my girlfriend ordered a 白肉, 士多啤莉酥皮炸蝦 and 回鍋肉 (plus 2 bowl of rice). So when we just finished ordering, the waitress asked us to order more and we said we would go with these first. Yet, she asked again, in a tone that sounded like urging us to do so, and stressed those dishes wo

First thing I would like to highlight is the waitress who served our table. I and my girlfriend ordered a 白肉, 士多啤莉酥皮炸蝦 and 回鍋肉 (plus 2 bowl of rice). So when we just finished ordering, the waitress asked us to order more and we said we would go with these first. Yet, she asked again, in a tone that sounded like urging us to do so, and stressed those dishes would not be enough for us. She repeated it a few times. I felt confused and doubted if they have a minimum charge per person but I do not see it on the menu. I did not enjoy the way she "forced" us to order more and I do not think she should attempt to control how much the customers order. Of course, we again rejected to do so and she left with a bit of displeasure.

Second, regarding the food, they are not worth the price in my opinion. The quality is very average, though the presentation of the first two were alright (I would not say beautiful but only relatively more creative than a normal Chinese restaurant, which I believe is one of their selling-point).

白肉:
The sauce was disappointing without rich garlic flavor but merely moderately spicy. The meat did not have any flavor at all, I would have expected it to be more flavored through the boiling process.

士多啤莉酥皮炸蝦:
4 shrimps in total, which could have been more for the price. Tasted very average except the shrimps were bouncy (yet a bit too thin). And, I should highlight the picture of this dish on their menu is totally different from the real deal, which is okay but the picture looked much better presented in my opinion. Besides, the 酥皮 could have been more crispy.

回鍋肉:
More peppers than the meat. I could not taste much except when I ate the peppers' seeds which are spicy. The meat was overcooked, too thin, hard and dry.
2015-05-22
15 分鐘 (堂食)
2015-03-29 4733 瀏覽
與朋友出外用饍, 大多不會選中餐, 因為在家會吃, 與年長家人外出時也會吃, 總想來一點新意. 但新派中國菜就另作別論了, 在平常的菜餚中加入點點驚喜, 大力棒棒摩登中菜就是提供創意中式料理, 與年輕朋友同來用膳, 也不會被她們嫌老土呢!餐廳掛滿可愛的掛畫, 生動有趣!洛神花茶(凍)($18)- 微酸, 有點像酸梅湯的味道, 生津止渴, 是一款開胃的飲品.飽受折磨 ($58)- 剛巧朋友A在愛情上飽受折磨, 朋友B則在事業上飽受折磨, 她們都嚷著非點這道菜不可! 它其實是炸金菇, 當金菇炸到完全沒有水份, 口感脆脆的, 非常特別, 以七味粉調味, 很香口, 會令人一條接一條的吃啊!雞絲粉皮 ($58) 粉皮是幼身的, 個人比較喜歡粗身的, 可以一次過沾大量大醬汁. 雞絲份量多, 每一口都可以吃到雞絲啊! 醬汁有濃濃的芝麻味, 質地較薄身, 隱約有點點淅醋香, 可以減輕芝麻汁的油膩感, 不俗.柚子蜜排骨 ($128)- 有點小貴, 但是物有所值的!排骨不會骨比肉多, 每件也是啖啖肉的, 而且肥膏不多, 不會吃得一口油. 外層炸得香脆而不乾硬, 好吃! 以柚子蜜調味, 酸甜味道得宜, 一解
餐廳掛滿可愛的掛畫, 生動有趣!
柚子蜜排骨 ($128)- 有點小貴, 但是物有所值的!
排骨不會骨比肉多, 每件也是啖啖肉的, 而且肥膏不多, 不會吃得一口油. 外層炸得香脆而不乾硬, 好吃! 以柚子蜜調味, 酸甜味道得宜, 一解炸物的膩. 記得要要伴以旁邊的新鮮柚子肉同吃, 食味更清新.
以一塊綠色的琉璃伴碟, 極像一件藝術品, 手多多的我摸上手, 咦?! 怎麼黏黏的?! 原來是一塊糖膠! 好奇心作祟的的拔了一塊來吃, 就是一個字- 甜! 不過當一件藝術品來欣賞也不錯啊! 而且是件件不同的, 珍貴嗎?
瑤柱蛋白炒飯 ($118)- 怎麼以石頭窩來盛載? 還以為自己來了韓國餐廳, 點了石頭飯呢!
但我很愛這個盛器, 一來可以保溫, 談到翻天覆地再吃也不會變冷. 二來可以把白飯煎乾變成飯焦, 點帶金黃色的飯焦外脆內軟, 我和朋友們都要爭著吃呢!
材料雖然簡單, 但味道已經夠豐富了! 店家很大方, 瑤柱下得多, 每一口都能吃到瑤柱的鹹香, 而且瑤柱泡浸及烹煮得宜, 入口一點也不硬, 很柔軟的.
誰說吃中菜又悶又沒有新意?
2015-03-27
  • 柚子蜜排骨
  • 瑤柱蛋白炒飯
2015-02-26 4614 瀏覽
朋友建議吃這間,因為看到這裡的好評。是日年初六,8點左右仍未坐滿,但其他餐廳都要等位。。。點了出名既芝麻雞,其實冇咩特別,隻雞有好多芝麻,配上沙律菜,但隻雞是非常極度咸,我食左兩件就收手了。士多啤梨骨:骨多過肉豆苗:正路富貴粉飯:有蝦粒鮑魚粒,味道非常淡蕃茄米線:完全冇味青瓜白肉:份量太少其實我地唔飽,不過唔想再order 了,浪費$同時間!所以大家不能單單看有多少笑臉,要小心留意是哪一類食家,及是否疑似試食之類的活動,不是每一篇都可信我好耐冇寫食評,今次太差忍唔住出手

士多啤梨骨:骨多過肉

豆苗:正路

富貴粉飯:有蝦粒鮑魚粒,味道非常淡

蕃茄米線:完全冇味

青瓜白肉:份量太少

其實我地唔飽,不過唔想再order 了,浪費$同時間!

我好耐冇寫食評,今次太差忍唔住出手
2015-02-24
2014-12-07 8659 瀏覽
上次同屋企人嚟食飯時,已聽過店主講佢哋除主打摩登中菜外,更有搞吓私房菜,仲趁唔同季節加入時令食材,就好似踏入深秋,大閘蟹喺時令,就以蟹粉入饌,一早約定一班好友,一試「大力棒棒」嘅蟹粉私房宴 。食得私房菜,使費都相對較大,就以今餐為例,6道菜加兩個甜品,每位$400,另加餐前小食及加一,基本茶芥就免咗。而消費夠$2,000又可以要廂房,自成一角「嘈嘈貢」都唔怕影響他人,咁我哋傾偈亦靜局方便啲。 話梅花生、酒醃蘿蔔 $10 / 碟 以兩個人一碟計,即平均每人$5前菜費都好濕碎,今時今日計都唔算收得貴,其實,上次都同店主傾開前菜收費嘅問題。對比起以前嘅煙鴨胸,今次兩個前菜都甚有特色,前者話梅花生腍腍哋,又甜甜哋,頗有話梅香,令人幾開胃;後者酒醃蘿蔔爽脆清香,滲出淡雅酒味,濃度低,純粹提升一吓大家胃口 。 自家製薏米水、洛神花茶 $32 / 壺雖然私房菜包基本茗茶,但額外飲品就要另外收費。薏米水加咗少少蜜糖沖調,味道卻較為清淡,但朋友話有健脾袪濕之效;而洛神花茶喺專燈推介俾朋友,因為酸咪咪,既開胃,又消滯,仲補血氣,總之,點都有益過飲汽水啦 。曾試過店家嘅小食,既特色,又好食,明
話梅花生、酒醃蘿蔔 $10 / 碟

話梅花生、酒醃蘿蔔
自家製薏米水、洛神花茶 $32 / 壺
自家製薏米水、洛神花茶
曾試過店家嘅小食,既特色,又好食,明知私房菜嘅份量都好足夠,不過,朋友聽完話好食當然又想試啦,既然大家都唔介意額外食多幾客小食,我就一定奉陪架,大家實在為食得令人無話可說。
晾衫白肉 $78

晌之前嘅食評都介紹過,所以就唔多提,套用朋友嘅食後感,就喺既香且麻,腩片配青瓜爽而不膩,整體辛香鮮爽,喺一道開胃前菜,加上賣相別緻有驚喜。
晾衫白肉
大蝦球鍋貼 $48

同樣都曾經試過,水準無乜走樣,蝦肉鮮甜彈牙,多士香脆不油,的確喺極香口嘅「小食」。
大蝦球鍋貼
椒鹽魚頭片 $58

炸香嘅魚頭片再以椒鹽爆炒,惹味喺必然。魚片頭入口爽彈而有魚鮮味,外層又脆脆,喺略嫌椒鹽味唔夠重手,相信重手少少仲能夠突出魚鮮味,久唔久一次半次唔健康少少都OK啦!
椒鹽魚頭片
麻辣雞絲粉皮 $48

雞絲粉皮本應已經試過喇,不過,店主話加咗一個麻辣版,又即管睇睇喺點。麻辣版以自家製麻辣醬代替芝麻醬,果然辛麻刺激,辣得醒神;而雞絲幼嫩,粉皮滑溜,口感不俗。
麻辣雞絲粉皮
經過4道小食熱身後(相信都真喺熱到身,因為又炸,又椒鹽,又麻辣),是夜嘅私房菜都喺時候陸續登場。其實叫得私房菜,好多嘢都有彈性,如食材、價錢、做法都可以按客人需要有所調整,由於蟹粉都幾「漏」,所以,安排上都只不過喺有兩道菜為蟹粉菜式,其他嘅都喺店家嘅摩登組合。

頭盤(三小食)

果然摩登,就連擺盤都搞點新意思,碟邊印上樂譜及小蝴蝶,三小食嘅擺設又各有唔同形態,務求未食睇見都令人開心,因為個賣相都搞到大家談論咗數分鐘先捨得落手。三小食分別喺士多啤梨豚肉、炸廣島蠔及香煎帶子,幾樣都精緻小巧,味道亦絕不遜色,豚肉掛滿士多啤梨汁,外層帶點脆而滿有果香;炸蠔酥脆甘香,一咬咔嚓作響;帶子鮮甜肉厚,汁香濃蜜
蟲草花螺頭燉雞湯

色澤深沉而清澈見底,湯料喺龍喺鳳一望就知,加上即場撈起嘅湯渣,無得呃。燉雞湯無添加,飲落清甜滋潤,秋冬更啱,再者,蟲草花性質平和,對增強人體免疫力有一定的作用,多吃無妨。
蟹粉蒜包

第一道蟹粉菜式卒之出場,嘩!打開蓋,不得了,原汁原味嘅一小瓦鍋蟹粉以蠟燭台座熱保溫,蟹粉份量十足,又不容易因凍咗變腥,大廚嘅心思抵讚。而3片蒜蓉多士烘得香脆,配熱辣辣蟹粉食,效果真喺出奇地好,蟹粉 甘香鲜美,蟹膏豐腴鲜香,如蒜蓉多士嘅蒜味再減些少,跟蟹粉鮮香味更平衡
蟹粉花膠炒鮮奶

正所謂一不離二,第二道蟹粉菜隨即登場,大量橙紅亮麗嘅蟹粉鋪晌雪白嘅炒鮮奶之上,下面再墊有花膠絲,不單派頭十足,更喺搶眼非常。蟹粉晌上道菜都知其底蘊唔多講,炒鮮奶做得嫩滑細膩,淡淡嘅奶香配合濃郁嘅蟹粉鮮,不得不俾個讚,仲有有咬口嘅花膠,令整道菜口感唔單一
蟹粉花膠炒鮮奶
卡邦尼鮮蝦墨魚麵

估唔到以中西合壁嚟做依道麵食,烏卒卒嘅墨魚麵非常煙韌有咬口,個卡邦尼汁又做得有水準,充滿芝士香味之餘,厚度啱啱好,令麵條掛滿汁又唔會瀉番落嚟;至於啲鮮蝦,大隻,爽口,以天婦羅方式製作,炸得甘金,如去埋殼就更窩心。
海鮮蝦球浸時蔬

最後一道菜喺時蔬類,賣相好精緻,猶如高級中菜廳用餐。由於湯底味鮮濃香,所以,連帶紹菜都十分清甜好食,加上爽彈新鮮嘅蝦球,不油不膩,清清味蕾,為尾聲作一個緩衝,好接住品嚐甜品
海鮮蝦球浸時蔬
冰鎮鴛鴦糕

雖然都只不過喺椰汁糕同桂花糕,但賣相加點花巧,視覺幻彩一啲,捧出嚟個客嘅感覺都好唔同,當然,質素都仲喺要唔失禮先得,否則好睇唔好食又喺唔掂。兩款糕基本上都夠冰涼,椰汁糕做得平滑,富椰汁香,而桂花糕晶瑩加上以花模吸成,清淡幽香,好睇好食。
拔絲巨峰提子、士多啤梨

又一個賣相有驚喜嘅甜品,其實,襯咩生果都其次,巨峰提子及士多啤梨固然都喺香甜好食嘅水果,但啲「拔絲」做到如髮絲般纖幼,撕下一小片,食落有脆卜卜嘅感覺,幾過癮架
拔絲巨峰提子、士多啤梨
雖然只喺有兩道喺蟹粉菜式,但整體嚟講已好足夠,尤其個蟹粉蒜包。此外,菜式嘅配搭亦見功夫,不負摩登之名,而且,賣相更見心思,絕不求其,務求色香味全,所以,今夜確喺好稱心嘅一晚。
話梅花生、酒醃蘿蔔
自家製薏米水、洛神花茶
晾衫白肉
大蝦球鍋貼
2014-11-23 6858 瀏覽
星期一晚下班後,跟老婆去試試尖沙咀 The One 的大力棒棒摩登私房菜。我是大鄉里,未吃過私房菜, 今晚定要飽餐一頓。餐館在 Level 4, 店子面積不大不小,佈置優雅。雖然是星期一,店裡都坐滿了客人,店員為我們安排了一個房間,坐得很舒適很鬆動。肚子餓了,叫服務生隨即起菜。先來個三點頭盤元貝,炸生蠔,士多啤梨豚肉。元貝經輕燒,表面色澤金黃,十分搶眼。元貝肉質偏軟,鮮味十足,入口即溶,非常可口;生蠔則炸得相當通透, 加上以沙律醬吊味,食落鬆脆惹味,蠔味濃郁;而豚肉肉質鮮嫩,融入士多啤梨調味,口味相當新鮮。再來一個蟲草螺頭燉雞湯,湯十分清甜,據稱廚房早在上午 11 點左右已開始燉雞湯,故火路十足,真是極品靚湯。跟著上是主打蟹粉的蟹粉蒜蓉包,對於不喜歡落手落腳拆蟹吃肉吃膏的人士,真是方便。 蟹粉呈金黃色,十分搶眼。廚房亦見心思,用小瓦鍋盛載,看上來很有特色,下面用小爉燭加熱,令蟹粉保持溫暖,食落蟹粉鮮味十足,真材實料,再配上蒜容包,另有一番風味。意猶未盡,再來個蟹粉花膠炒鮮奶。蟹粉依然出色,味道濃郁,再配上花膠和炒鮮奶的鮮甜,味道恰到好處。肚已半飽,侍應再捧上一大碗卡邦尼鮮蝦墨魚麵。鮮蝦

肚子餓了,叫服務生隨即起菜。
肚已半飽,侍應再捧上一大碗卡邦尼鮮蝦墨魚麵。鮮蝦經開邊後炸透,再伴以沙律醬,香口惹味。 而卡邦尼墨魚麵則不過不失,勝在大碗飽肚。
最後再來一道海鮮蝦球浸菜清清腸胃。退殼海蝦配以娃娃菜,蝦肉滑口鮮甜,但娃娃菜稍嫌「鞋」口,如配以豆苗口感應更佳。
飽肚後就是兩道甜品,冰鎮鴛鴦糕點和拔絲巨峰提子士多啤梨。鴛鴦糕點是清香桂花糕和椰汁糕,至於拔絲巨峰提子士多啤梨則做法新穎。拔絲由糖粒加熱溶解後,再經廚師用筷子巧妙地做出拔絲效果,視覺與觀感其佳,而甜拔絲配上帶酸的提子及士多啤梨,口感亦不錯。
是次私房菜埋單,每人盛惠四百元,需另收加一服務費。

2014-10-27
2014-11-22 6062 瀏覽
一班朋友晚飯聚舊,還是喜歡吃中菜多一點,因為感覺熱鬧有氣氛,不過,不想光顧連鎖中菜館,又不想吃得太老套,這樣,其中一位朋友就提議到尖沙咀The One的「大力棒棒摩登中菜」,說著有好些既新派又有特色的中菜。初時,致電訂位時說有時限規定,不過,當晚人客約八乘滿,時限規定便沒有真正執行了。而鋪外張貼了很多雜誌專訪,看見菜式也很吸引呢!由門面至室內,設計也十分玩味有趣,有份中西融和的味道,燈具的搭配也很有特色,牆上還有很多趣味中國畫呢!由於朋友已到過一次,故此點菜重任就交在她手中,我們等著吃便是了。茶錢收$12一位,有點不便宜,但以玻璃壺上桌,還以小蠟燭保溫,感覺又有少少高檔一點。很快上枱是一些餐前小食,朋友說有兩道是她的心水必食推介,好厲害耶,感覺她說得有點誇張。第一道是飽受折磨($42),名字怪怪,其實是炸金菇,最大賣點金菇是一條條來炸得,像是加了淮鹽,甘香惹味,令人食不停手。另一道是七味脆西施($42),看似平平無奇啊,但估不到入口內裡是如斯嫩滑的豆腐,以七味粉作調味,真是鹹香有道理,而且,外交薄薄脆脆,怪不得是朋友的心水推介。吃太多炸物不是太好,所以,再來的是雞絲粉皮($48),雞絲
七味脆西施
吃太多炸物不是太好,所以,再來的是雞絲粉皮($48),雞絲份量挺多,放得滿滿,而麻醬很香濃,粉皮也薄又滑,只是稍嫌個麻醬「杰」了一點點
雞絲粉皮
咱們廣東人還是很愛喝湯,是晚店家推介的哈蜜瓜燉老雞($268),雖說是四人份,可不止只滔四碗呢。燉湯喝來十分清甜,淡淡雞香,有份滋潤的感覺。
哈蜜瓜燉老雞
哈蜜瓜燉老雞
整晚賣相最別緻的要數這道士多啤梨蝦球酥盒($88),是中西合壁的做法,酥盒十分酥脆,蝦球又大又鮮爽,士多啤梨醬也調得很好,酸甜開胃
,唯一要挑剔是酥盒夾起來很容易「解體」。
士多啤梨蝦球酥盒
除了菜式特別,器皿也似乎花過點心思,好像花膠杞子浸菜苗($108),以高身大碗盛載,較平碟型格。花膠大大件的放在菜苗上,好有瞄頭,而且花膠既滋補又有營養,菜苗頗幼嫩,湯底亦不俗。
花膠杞子浸菜苗
最後少不免來一客富貴炒飯($138)讓大家飽肚而點,何解稱為「富貴」,因為用上鮑魚粒、帶子粒、蝦仁、蟹子……等等貴價海鮮料
,不過,重點是飯粒炒得爽口少油,用料不賴,又很有「鑊氣」,實在很美味
原來店家每晚會預備一款超值糖水,才$10又怎會不超值呢
。紅棗桂圓糖水,秋冬吃實在一流,滋潤少甜,令大家也滿足地離去。
紅棗桂圓糖水
多謝朋友的推介,讓我們有一個愉快的聚餐,品嚐了如此特別的摩登中菜!
七味脆西施
花膠杞子浸菜苗