2016-07-26
依家話打邊爐有好多唔同嘅花款各適其適,有陣時係蒸氣火鍋,有陣時就話係無水火鍋,有陣時就用返最傳統嘅方法去打邊爐究竟邊一種方法打邊爐先至係最好味嘅呢。我相信每一個人嘅口味都唔,用邊一個方法打邊爐係最好食就視乎自己嘅口味。我就最鍾意用返傳統嘅方式去打邊爐因為成班朋友恰下恰下咁樣好過癮,而且仲可以揀唔同嘅湯底。打邊爐打到最後嗰個湯底就會吸收晒所有食物嘅味道令到個湯底好鮮味好好好飲。而家市面上咁多唔同嘅火鍋店,點樣先至可以揀到一間好正嘅呢,我覺得料除咗新鮮之外亦都需要好有創意,好似呢度咁樣有好多材料除咗新鮮之外都比較特別,真係花時間花心機去製造。釀油條,冬菇都需要一手一腳去釀,唔能夠靠機器。今次我就揀咗唔辣嘅魚湯底,因為我一向都好鍾意飲魚湯,中意嗰陣鮮甜嘅味道。但係其實整魚湯都有好重嘅學問,因為如果一整得唔好嘅話呢就會有腥味。呢度嘅魚湯條魚係先經過油炸之後再放落去煮湯。條魚就炸得好香口,就算煮完湯後都食到嗰陣炸的香味。湯入面仲要加左啲芫西金菇等等嘅廠內一齊滾出嚟食好好味!釀油條--脆卜卜嘅油炸鬼上面釀咗啲好似墨魚玩係上面,成舊都炸到金黃色,上面仲放左幾粒蟹子。因為成舊都已經熟左的關係,唔需要恰
而家市面上咁多唔同嘅火鍋店,點樣先至可以揀到一間好正嘅呢,我覺得料除咗新鮮之外亦都需要好有創意,好似呢度咁樣有好多材料除咗新鮮之外都比較特別,真係花時間花心機去製造。釀油條,冬菇都需要一手一腳去釀,唔能夠靠機器。 今次我就揀咗唔辣嘅魚湯底,因為我一向都好鍾意飲魚湯,中意嗰陣鮮甜嘅味道。但係其實整魚湯都有好重嘅學問,因為如果一整得唔好嘅話呢就會有腥味。
呢度嘅魚湯條魚係先經過油炸之後再放落去煮湯。條魚就炸得好香口,就算煮完湯後都食到嗰陣炸的香味。湯入面仲要加左啲芫西金菇等等嘅廠內一齊滾出嚟食好好味! 釀油條--脆卜卜嘅油炸鬼上面釀咗啲好似墨魚玩係上面,成舊都炸到金黃色,上面仲放左幾粒蟹子。因為成舊都已經熟左的關係,唔需要恰好耐,只需要輕輕加熱就可以食。但係如果有啲人想淋d食都可以恰耐d,但我就比較鐘意脆卜卜。 釀冬菇--大大粒嘅冬菇上面釀咗啲墨魚滑。當冬菇恰熟咗之後就會淋唒,而上面的墨魚滑仲好爽口,又幾夾喎。 手打四寶丸--最巧功夫嘅就係手打丸仔,因為手打出來需要經過好長嘅時間先可以打出來一啲都唔容易。點解一定要手打?我相信好多人都知道因為手打出嚟嘅丸會比用機器整出嚟嘅好食,有口感。用機就完全整唔到呢個效果所以係而家仲會花時間用手打出嚟,證明一d都唔hea。
一碟入面有四種口味,有牛丸,墨魚丸,鯪魚同埋豬肉丸。一次過可以食晒四種唔同嘅口味,啱晒啲唔係甘多人一齊打邊爐的人。
好值得一提嘅就係呢度嘅火鍋配料好足夠,有幾種調會放喺枱面度俾你任揀,有生蒜,炸蒜,辣椒同埋豉油等等,可以按自己喜好隨便加。對我來講如果打邊爐冇咗呢啲配料嘅話,就會變得唔完美。所以呢到又充足又新鮮,正丫!