2017-07-22 115 瀏覽
最近都好晏先收工, 有時返到屋企又無野好食, 今日遲左收工索性同同事去食日本菜對自己好一點食餐好既。去左依間位於棉登徑既日本料理餐廳, 簡約既外門好似去左日本一樣一入餐廳, 店員友善問我地幾多位再帶我地入座, 雖然店內唔算大, 但勝在座位寬敞坐得舒服, 毫無壓方感, 係我地諗緊食咩好時, 店員為我們遞上熱茶同抹手巾, 非常體貼<<日本生白粟米>>依款係凍食前菜, 店員話白粟米好罕有, 剛好依幾日返左貨, 粟米完全無煮過, 係全生的, 咬落好爽脆, 比一般既黃粟米更加香甜, 真係好好食, 雖然唔係時常返貨, 如有返貨確實可叫黎嚐嚐, 超推介!<<呑拿魚溫泉蛋沙律>>沙律用左透明器皿裝著, 好似盆栽一樣美, 面頭有數粒呑拿魚, 旁邊係流心溫泉蛋, 再倒入紫菜沙律油一齊拌勻, 入口好重蛋香味, 夾雜沙律油既少少酸味, 清新爽口食完前菜又點少得食刺身拼盤, 剛好今日餐廳返左依幾款新鮮魚和貝類, 所以我們每款都叫左少許來嚐嚐當中有竹籤魚 深海池魚 石垣貝 赤貝紫酥卷 赤貝同紅衫魚共六款刺身組合先食深海池魚, 厚切大塊, 口感嫩滑,

<<日本生白粟米>>

<<呑拿魚溫泉蛋沙律>>

先食深海池魚, 厚切大塊, 口感嫩滑, 魚味好出!

第一次聽同食竹籤魚, 名字好得意, 估唔到食落軟腍腍, 咀嚼時魚肉有少許粘牙

平時媽媽煎紅衫魚就食得多, 依度既紅衫魚經輕燒過, 魚味十足, 口感好軟熟帶少許燒過既香味

最有驚喜既係石垣貝, 非常鮮甜且爽脆, 完全無腥味, 一食就愛上! 值得推介

赤貝食得出好新鮮, 爽嫩口感, 另外仲有個赤貝紫酥卷, 當中包住蘿蔔絲, 咬落爽脆得黎食到陣陣紫酥葉既香氣, 味道幾清新

<<燒雞翼>>
燒雞翼都係我們必點之一, 燒得剛剛好, 一咬就湧出肉汁, 食落好香口惹味

<<海膽松葉蟹蒸蛋>>
賣相好吸睛, 蒸蛋上放左海膽, 海膽入口即溶, 完全無苦味, 好鮮甜
估唔到配嫩滑蒸蛋咁夾, 有陣陣松葉蟹香, 連蟹肉一齊食好味道, 食到底層仲有豆腐, 好豐富喔!

<<杏仁豆腐>>
最後食埋個杏仁豆腐作甜品就夠哂滿足了, 杏仁味超級濃, 豆腐好滑!

整體而言, 各款菜式同刺身都相當不錯, 有質素, 餐廳環境舒適夠靜, 食飯個時可以細細聲傾計都唔錯啊, 完全唔會感到不安, 店員又不時幫忙加茶同換碟, 下次再來食過!