2016-03-29 2905 瀏覽
話哂係亞洲50最佳餐廳嘅泰菜餐廳,未食前對佢有期望。而家可以$235-350(視乎主菜)+ 85折(3月限定),試到佢的食物,當然毫不遲疑,以呢個半自助午餐,結束我的復活節食旅。試左之後......如果係一般泰國餐廳,我會收貨,但50最佳耶,我會期望高一D好吧!不恰如其份的期望,怪我咯!自助餐12:00先開始,我們11:50AM 到達,本以為未入得,估唔到侍應已安排入座順帶一提,這兒的侍應親切友善,抵讚。不過,廚房仍在準備中,要等下先呢到個環境開揚舒服,窗旁有一排排植物架,可以令食客放鬆心情食飽飽。在等候期間,出左去露台睇景……或者夜景會吸引D,唔,只能說,日光日白,望出去見唔靚的天台多一D,唔吸引又一如我坐在窗旁,望住對面的建築,四周的環境唔配合餐廳的氣氛,非戰之罪啦!只是浪費了落地大玻璃等左一陣,終於可以開動了。頭盤:最愛香蕉花伴棕櫚芯沙律 + 椰菜沙律 => 愛它的清甜爽口。其次係泰式酸汁三文魚沙律, 香辣黑毛豬柳沙律, 脆香辣汁海蝦 => 三文魚 同 黑豬 鮮嫩而豬頸肉沙律, 香辣醋汁牛柳, 青木瓜海鮮沙律, 柚子沙律 表現一般,無驚喜湯:佢有兩款湯,一款係海鮮
話哂係亞洲50最佳餐廳嘅泰菜餐廳,未食前對佢有期望。

當然毫不遲疑,以呢個半自助午餐,結束我的復活節食旅。

好吧!不恰如其份的期望,怪我咯!

順帶一提,這兒的侍應親切友善,抵讚。

不過,廚房仍在準備中,要等下先

在等候期間,出左去露台睇景……或者夜景會吸引D,
唔,只能說,日光日白,望出去見唔靚的天台多一D,唔吸引
非戰之罪啦!只是浪費了落地大玻璃

等左一陣,終於可以開動了。
半自助午餐 - 頭盤
頭盤:

=> 三文魚 同 黑豬 鮮嫩

半自助午餐
湯:
佢有兩款湯,一款係海鮮湯,另一款係磨菇湯。
試左海鮮湯後,覺得不好喝,也就沒試另一款了。

個海鮮湯好足料,不過無海鮮的香味。
我唔怕飲淡味的湯,但你話哂有咁多海鮮,無諗過個湯一D鮮味都冇。

不過話時話,青木瓜同辣汁海蝦的蝦,係爽的,都係冇鮮味。

頭盤試過後,主菜上場。
蜜汁香煎帶子配豬腩肉
1. 蜜汁香煎帶子配豬腩肉 ($238)

主菜一上,我第一個感覺係點解要用飯墊住個帶子殼?雖則我知道唔駛等佢左搖右擺,
但係,粒粒皆辛苦呢!

好吧!講番正題。
雖則名為帶子 + 豬腩肉,不過豬腩肉得3, 4片指甲到的大小,伴菜的炸魚片仲多過佢。

至於味道方面,個豬腩肉有焦香,可以。而個帶子就出事啦!
粒帶子煮得過火,太老了。可憐的帶子最中間的部份,還有一點點的嫩。
浪費了好好的一粒帶子。
慢煮澳洲燉牛面頰肉
2. 慢煮澳洲燉牛面頰肉($288)

牛面頰肉稔,而且膠質富彈性,口感不俗。醬汁香濃,配飯一流
清邁蘑菇五穀飯
每個主菜配清邁蘑菇五穀飯,個飯軟硬適中有彈性,富嚼勁。

之後到了甜品環節。之前的食物雖有驚喜,但大部份係一般水平。
不過算啦!話哂好壞參半啫。

而個甜品就令我好抑鬱。
好食的甜品,係最完美的句號,個廚都唔明的。

唉,無我想食的馬卡龍同芝士蛋糕,只有唔好食的甜品 ORZ

水果其實好難唔好食,不過個哈蜜瓜同木瓜唔夠香甜。西瓜算係咁,最好係菠蘿。
真係不時不食。
水果
甜品
半自助午餐
茉莉花奶凍:花香味好重香精,而個奶凍太彈牙了,魚膠粉太多了吧!
雜果撻:撻皮可以鬆化D,個吉士唔夠香。
蜜瓜雪葩:都係香精味重,好假
菠蘿酥皮:中伏,個皮唔酥鬆
杏仁小蛋糕:正常,無特別
小泡芙:營養不良的,個皮又唔夠香

整體黎講,甜品唔食唔損失,食左反而仲抑鬱。
我突然間好想食泰式椰汁西米糕

之後飲左杯一般中下水平的咖啡,結束左呢餐
2016-03-28
  • 慢煮澳洲燉牛面頰肉