2023-06-06
今晚honey 有事要早吃飯, 我們就打算在附近隨便吃一頓 ,honey說這家西餐廳想試試,我看過餐牌, 應該都合胃口,就和honey早早一齊去幫襯。 餐廳地址是京士頓街, 但入口在加寧街 ,門口不大 ,但餐廳裏面卻是寬敞, 裝修簡約 ,有點工業風 ,樓底高 ,座位舒適, 一邊有賣少少貨物 ,主打咖啡 。我們去得早 ,還未到晚餐時間 ,慢慢研究餐牌 ,原本打算簡簡單單吃一餐, 但發覺餐牌裏有很多吸引的菜式 ,所以叫下叫下又變咗好豐富嘅一餐 。首先點了餐湯, 今晚是南瓜甘筍湯 ,煲得好傑, 好香 ,吃得出加了很少調味料,完全是食材的味道,非常健康 。跟住就點了一個虎蝦帶子沙律 ,真材實料 , 絕不欺場 ,幾個大虎蝦 ,鮮味爽甜 ,兩個帶子 ,煎得鮮香嫩滑 ,沙律菜有兩種, 再加新鮮無花果,車厘茄 ,少少柚子醋調味 ,是一個頂級沙律製作。 跟住係主食, honey本來想揀和牛飯, 點知賣曬 ,所以揀咗煙豬腩肉意粉 ,我喜歡吃魚,所以就揀咗鰻魚滑蛋飯, 餐廳的效率非常高,主菜很快送到 ,鰻魚滑蛋飯賣相好 ,味道正, 厚厚的鰻魚 ,加上好多滑蛋鋪住飯面,吃得很滿足 ,主菜吃完當然不能少甜品 ,
跟住係主食, honey本來想揀和牛飯, 點知賣曬 ,所以揀咗煙豬腩肉意粉 ,我喜歡吃魚,所以就揀咗鰻魚滑蛋飯, 餐廳的效率非常高,主菜很快送到 ,鰻魚滑蛋飯賣相好 ,味道正, 厚厚的鰻魚 ,加上好多滑蛋鋪住飯面,吃得很滿足 ,主菜吃完當然不能少甜品 ,我們選了焦糖班戟 ,製作需時 ,
我見到有手工啤 ,又想試下, 店員哥哥推薦香茅味, 我估應該都幾特別, 果然係好清新嘅香港出品, 真係估唔到原來我哋香港都有咁好味嘅啤酒出產。 今天真是不枉此行,
厚厚的焦糖班戟 ,15分鐘完成, 淋上香滑的cream ,面頭的焦糖又脆又香甜, 加埋現煎的pancake, 滿足了裝甜品的胃。 用手工啤酒送甜品 ,一流。下次要試下其他味道的手工啤,真是值得推薦。