2018-06-23 46 瀏覽
呢日行街行希慎廣場,見到中庭位置又換左新pop-up store,而且有好多人圍住個store等,埋去睇先知原來係韓國品牌既雪糕-「百味堂」!呢個希慎期間限定店都幾金光閃閃下,但除左金色牌面外,仲用上木系裝潢,不失時下流行既文青風,難怪經過呢度既途人都會望下。其實之前係尖沙咀已經食過佢地既純牛奶雪糕,無留意原來佢地有出咁多款蛋糕同麵包,當日見到有磅蛋糕同雪芳蛋糕賣,不過我最想食既牛奶忌廉包就賣哂喇。但天氣太熱,都照樣買左雪糕食!濟州抹茶黑朱古力牛奶雪糕 ($82)抹茶同黑朱古力兩樣都係比較少甜既醬,兩者聽起黎好似唔太夾,但撈埋牛奶雪糕食,突出返甜味後,就好似食緊抹茶朱古力。不過濟州抹茶既青茶味比起日式抹茶既較為淡,口味較大眾化吧。意大利芝士咖啡雪糕 ($78)比起抹茶雪糕更濃味係呢杯落左意式濃縮咖啡同Mascarpone Cheese既Affogato!咖啡好有烘焙香,濃味順喉又無渣。老實講,我覺得佢地個咖啡比起佢地既主打牛奶雪糕更有驚喜!總結黎講,百味堂的雪糕冰感較重,始終可能有機牛奶的脂肪量唔高,口感唔夠濃稠厚實。反而咖啡可以一試!

濟州抹茶黑朱古力牛奶雪糕 ($82)

意大利芝士咖啡雪糕 ($78)