2018-08-29
無論晴天雨天,天氣凍熱,火鍋仍在我心中有著重要的位置。見今天買完東西後的時間尚早,就一於去米走雞慢慢品嚐雞煲。這裏環境好舒服,樓底好高好開揚,座位擺放設計好好,基本上每張枱最少有一個座位是梳化位,枱與枱之間亦唔會太迫。米走雞有兩大雞煲,黃金芝士雞煲及火焰麻辣雞煲,今次選了火焰麻辣雞煲(細)小辣。店員在我們等候鍋滾途中放上調味架給我們自行調味,鍋底滾起的時候店員就用火槍燃點煲內的酒精造成火焰效果,真係又睇得又食得。雖然係細雞煲,但份量也不少,煲內全部都係雞脾肉,食落啖啖都係肉,正。而且煲內有大量芫茜,啱晒我鐘意食芫茜的人,很滿足。食完雞煲就開始打邊爐,米走雞好好的可以加麻辣湯或清湯(不是水),由於朋友唔食得太辣,所以今次選擇了加清湯。特級雪花肥牛,份量不少,肥瘦比例適中,肉味香濃。脆鯇片立立令的,新鮮脆口,無草腥味,與麻辣湯底也好夾。最後叫了出前一丁吸盡麻辣湯底,非常滋味。
調味架
火焰麻辣雞煲(細)
火焰麻辣雞煲(細)
特級雪花肥牛(小)
脆鯇片立立令的,新鮮脆口,無草腥味,與麻辣湯底也好夾。
脆鯇片
最後叫了出前一丁吸盡麻辣湯底,非常滋味。
出前一丁