2024-12-30
踏入12月,聖誕氣氛愈黎愈濃厚,與朋友既聚餐亦隨之而來,今次我地就揀佐灣仔一家主打生蠔的餐廳,餐廳環境溫馨又有情調,令人一進餐廳就感受到濃厚的節日氣氛。。我們首先點佐三款生蠔:包括Pacific、Spanish Rock XL和Ostra Regal。每一款生蠔都有其獨特的風味,Pacific的清新口感令人回味無窮,Spanish Rock XL則帶有一絲鹹味,讓人忍不住一口接一口,而Ostra Regal的肉質鮮美,簡直是生蠔愛好者的夢幻之選,待應會介紹由淡味食到濃味。餐廳正進行優惠活動,只需每枱每人點兩杯紅白酒,就能享受生蠔六折既優惠,勁抵。。除了生蠔,我們仲點佐1款小食和兩款主菜。小食係烤牛骨髓伴和牛肉眼粒配法包多士,骨髓的香濃與和牛的鮮嫩相得益彰,配上香脆既法包多士,簡直係完美既搭配。。緊接黎到既係鮮海膽米型意粉,海膽既鮮甜與意粉既彈性融合,令每一口都帶來驚喜,上面加上三文魚子,口感更豐富。。最後黎到既係原條龍蝦尾扁意粉,賣相吸引,食落更係令人讚不絕口,龍蝦肉質鮮美,意粉吸收了濃郁的海鮮湯汁,讓人欲罷不能。。甜品我地揀佐香蕉拖肥批,賣相吸引,濃郁忌廉裡面熟甜既香蕉,香脆餅底,為
。
甜品我地揀佐香蕉拖肥批,賣相吸引,濃郁忌廉裡面熟甜既香蕉,香脆餅底,為整個晚餐畫上完美句號。
。
The Oyster House (灣仔) @theoysterhousewanchai
灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 25樓
。
#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodie #hongkongfood #foodie #foodporn #likeforlike #followforfollow #wanchai#wanchaifood #oyster #theoysterhousewanchai #香港美食 #美食 #灣仔 #灣仔美食 #灣仔食乜好 #香港好去處 #美味分享 #生蠔 #聖誕聚餐