2021-12-19
朋友訂咗夏宮食午餐,要提前兩星期先有位。香格里拉既裝潢一直都好傳統地華麗, 所以夏宮既設計都好華麗宮殿feel 。一坐低有杯玫瑰花茶做welcome drink, 個樣都幾靚。午市都有幾多選擇,但因為我哋只有兩個人所以唔叫唔到幾多嘢食。最後點左三個點心,同埋兩個小菜就已經食得幾飽下。首先嚟嘅係鵝肝醬煎牛仔骨,佢本身係Signature Dishes 之一, 真係冇令人失望! 呢個真係超級值得推薦, 整個配搭都相當適宜! 鵝肝切碎晒, 融入個醬汁度, 令到整個醬都好綿好滑, 味道係少少甜, 好濃好香! 牛仔骨做得好淋, 食一啖牛仔骨既肉再搭配個醬, 真係好好食! 竹笙蛋白豆苗,呢個素食看來很清淡,都係好好食。啲竹笙好厚身,咬落去有點爽既口感; 下面嘅蛋白嘅量好多,味道有啲似平時食賽螃蟹嗰啲蛋白,好滑; 豆苗夠新鮮。呢個餸都係十分推薦!點心揀咗水晶蝦餃王,鮮蝦豆苗餃,羊肚菌上素餃。呢三個點心就正常水準發揮。期待下次試佢其他小菜!
最後點左三個點心,同埋兩個小菜就已經食得幾飽下。
呢個真係超級值得推薦, 整個配搭都相當適宜!
點心揀咗水晶蝦餃王,鮮蝦豆苗餃,羊肚菌上素餃。
呢三個點心就正常水準發揮。
期待下次試佢其他小菜!