2024-08-01 176 瀏覽
朋友帶路黎到觀塘食飯,餐廳位置離觀塘站有D距離,係觀塘帝盛酒店1樓。當時7點到達,都已經有約6檯客人食緊,侍應好親切,會主動介紹餐廳嘅特色菜。(唔想影到其他食客,呢個係離開時拍攝)選擇困難症嘅可以無腦地揀二人餐或者四人餐,今次揀咗二人餐試吓。冰鎮南非鮑魚及海蜇拼醉香鴨舌冰鎮鮑魚好好咁切開咗,方便食用,食得出有少少酒味,但唔會有苦,係剛剛好的酒精濃度,鮑魚可以一口咬開👍👍。醉香鴨舌好嫩,酒味略淡於鮑魚,但一樣好容易食用,咬下去,皮少少爽脆,之後可以好似鳳爪咁,好容易食曬D肉。杏汁燉豬肺湯用紫砂茶壺上檯,好得意,而且上檯時,茶壺都好熱下。由於紫砂壺保溫,即使等耐D再飲都keep到溫度。呢個湯平時係其他餐廳都好少有,就算有,味道都差少少。而呢間湯頭濃郁,杏味比較突出,我好喜歡入面有豬肺、豬肉、雞腳同螺片,真材實料。滷水鵝肉拼滋味雞以二人餐嚟講,拼盤份量都幾大,每一片鵝肉都大大塊,滷汁唔會過鹹淡淡的,有存在感,但唔會喧賓奪主,鵝肉偏瘦,只有皮果層脂肪比較肥,整體上,食多幾塊都唔會覺得滯。雞肉肉質嫩滑,煮到剛剛好,配上淡淡嘅滷汁幾好食,底下仲有滷水豆腐,不同於平日見到有炸過既豆腐,佢屬於嫩滑同豆

(唔想影到其他食客,呢個係離開時拍攝)

冰鎮南非鮑魚及海蜇拼醉香鴨舌

杏汁燉豬肺湯

入面有豬肺、豬肉、雞腳同螺片,真材實料。

滷水鵝肉拼滋味雞
以二人餐嚟講,拼盤份量都幾大,每一片鵝肉都大大塊,滷汁唔會過鹹淡淡的,有存在感,但唔會喧賓奪主,鵝肉偏瘦,只有皮果層脂肪比較肥,整體上,食多幾塊都唔會覺得滯。雞肉肉質嫩滑,煮到剛剛好,配上淡淡嘅滷汁幾好食,底下仲有滷水豆腐,不同於平日見到有炸過既豆腐,佢屬於嫩滑同豆味濃既嫩豆腐,配上滷水都係清爽既,好食。

竹炭脆豆腐
一上枱個樣好似臭豆腐,但其實係溝咗竹炭粉漿炸嘅豆腐。我唔係一上檯即刻食,係等左一段時間食,但都仲係keep到好脆,裏面嘅豆腐都系好嫩滑同豆味濃,脆皮有別於平時酒樓食到嘅金磚豆腐,皮好鬆脆,類似食新鮮出爐鮮奶球包皮嘅感覺,好特別,推薦。

米湯杞子浸時蔬
首先,二人餐嚟講,呢個菜嘅份量好多,但作為一個每餐都要有菜嘅人,我覺得很滿足,菜都煮到啱啱好唔會太淋,米湯同菜嘅味道係好融合。

招牌撈麵
撈麵配料系簡單既蔥絲、蝦米、少少醬油、芝麻等等,調味適中,而且撈麵係好爽、彈、滑,即使已經食到有啲飽,都忍唔住食多兩啖,出色,一定要試。

總括而言,餐廳食物質素好有水準,推薦一定要食滷水、撈麵同功夫湯,而且二人餐份量真係好足料,女仔嚟食,都夠4個人食,好抵食。店員服務態度好好,會主動同客人推介菜式,亦有不時留意客人需要,想食有水準嘅潮州菜,推薦黎試試。