2019-09-23
約了好友去慈山寺,搭車前趕時間,在火車站商場食個快午餐,選了呢間冰室,去到唔使等位,比予中央位置四人枱(預了要搭枱)桌椅較迫,店內是色彩鮮豔的茶餐廳,光猛乾淨,餐牌是壓在枱面玻璃下,清楚但不好拍攝,而且當我們食物已到,後至搭枱食客就看不到餐牌了!落單店員很爽,因我不太肚餓,只點一碗麵+熱飲,她很好的提醒我,茶餐有我的麵,只多一元就可以多一份炒蛋多士,我最後選擇散叫夠薑豬潤牛肉湯米粉($42)血氣不好的我,要食呢類肉類補救下,上菜賣相真的不討好,啲濁汁泛滿湯面,好在湯底薑味真的平衡到肉類的內臟的重口味!不會有腥味,豬潤較硬,牛肉片薄身唔韌,米粉要大讚,綣曲掛湯爽口唔硬,好味,湯底夠濃,不會一口味精味,好味熱檸茶($16)茶底對茶餐廳來講不算濃,檸檬唔澀,茶不會澀,幾好朋友食:叉燒湯意粉拼炒蛋雙腸、歐式軟多士($57)熱奶茶($16)講真食呢類茶餐廳簡單食品,埋單$115偏貴,幸好水準是不錯的!加上店員溫馨提醒,會感到為客人方面出發的窩心!有水準偏貴茶記
朋友食:
叉燒湯意粉拼炒蛋雙腸、歐式軟多士($57)
熱奶茶($16)
有水準偏貴茶記