2021-11-26
嚟《雪下覓炙》係應該要食韓燒嘅,不過今日光棍節,想偷吓懶 (其實懶就懶,是但搵個藉口~🤪),唔想自己落手燒,所以叫咗一上枱就即刻可以食嘅飯餐:”名品牛肋骨煲配飯”同埋”烤八爪魚飯”落單冇耐,職員就捧黎幾碟前菜。呢到嘅lunch配有5款傳統韓式前菜。其中,kimchi同大豆芽係可以無限添♾️,今日另外嘅三款係辣八爪魚🐙,薯仔🥔&酸蘿蔔. 呢幾款前菜有啲辣,有啲酸,配搭得好開胃🙂名品牛肋骨煲配飯 🐮去過唔同嘅韓國餐廳,發覺牛肋骨鍋通常係佢哋嘅招牌菜,如果煮得好食嘅話,呢間韓式餐廳通常有返咁上下水準~ 牛肋骨鍋一般都會用鐵鍋上菜,好處當然係非常保溫,食到尾D食物同個汁仲係暖嘅 🧣,牛肋骨炆得好入味同好淋,輕輕力就可以將骨肉分離,好易入口,重點係連D筋位都好軟淋,個汁有香濃牛味又帶少少甜,撈飯好好味!飯面鋪滿一絲絲嘅紫菜,令到更加有韓式風味!煲內嘅其他配菜亦出色,栗子鬆化,南瓜同冬菇入味,蘿蔔清甜,作為餐廳推介菜式之一真係實至名歸👍🏻👍🏻烤八爪魚飯🐙八爪魚鬚原條放在飯上以靚靚碗盛載上枱,加一隻生蛋喺飯面,再配韓式紫菜,醃製蘿蔔和香蔥裝飾,賣相吸引。可惜,我牙力唔夠😬,咬唔開八爪魚,要用鉸剪剪開先
名品牛肋骨煲配飯 🐮
烤八爪魚飯🐙
八爪魚鬚原條放在飯上以靚靚碗盛載上枱,加一隻生蛋喺飯面,再配韓式紫菜,醃製蘿蔔和香蔥裝飾,賣相吸引。可惜,我牙力唔夠😬,咬唔開八爪魚,要用鉸剪剪開先食到(仲要用相當嘅力度先剪得開),剪開細細舊之後,容易入口好多!建議牙力夠嘅朋友去挑戰一下!
總括嚟講,滿意今次《雪下覓炙》嘅食物,尤其鍾意可以♾️泡菜同大豆芽,而且呢度嘅環境舒適,座位寬敞,抽風系統做得好,食完唔會一陣韓燒味,呢度係一個值得再黎嘅地方,席間見到隔離檯食一大件韓燒斧頭扒,相當吸引!下次一定要試佢嘅韓式燒肉🥩🐮
韓式前菜
名品牛肋骨煲配飯