2017-01-11 351 瀏覽
又到左同男朋友撐枱腳時間,今日食上海野。放工番到上水大概8點左右,門口無人排隊而且裡面都未滿座,侍應好快手安排我地坐沙發位。一坐低就上左杯熱茶。☺️☺️☺️婆婆擔擔麵 [$50]每次落單前都睇下隔離枱食乜,吸引嘅就跟住叫。今次見到左右隔離枱有食擔擔麵,我緊係叫埋一份。侍應會問要唔要少辣,好貼心呀。男朋友唔食得辣,於是叫左少辣。等左5分鐘左右就上菜啦,一上枱聞到好香芝麻花生味,湯汁濃稠適中帶啲微辣好開胃。麵條係手造麵,每條麵粗幼不一,麵質唔會過腍,份量足夠2個人食。配花生肉碎葱粒,花生唔會過硬,口感多層次。PS: 如果唔夠辣仲可以另外加辣油黃金四季豆 [$68]一早已經OPENRICE睇到流口水,外面好少見鹹蛋炒四季豆,多數都係干煸四季豆或者白烚。鹹蛋黃完全沾滿每一條四季豆,好香好邪惡。四季豆炒得適中唔乾唔硬無渣,鹹蛋略嫌咸左少少,不過送飯就啱曬,所以追加左個白飯。😂雞絲水晶粉皮 [$65]青瓜雞絲粉皮麻醬嘅份量比例配得非常恰當。真係一啖接一啖咁食,係我食過入面最好食嘅,首先青瓜青脆爽口,雞絲唔嚡,然後水晶粉皮Q彈爽滑,麻醬好香好濃。如果再凍啲會更好味,依家睇番相都想再食。桂花蜜汁金沙骨 [$
婆婆擔擔麵 [$50]
PS: 如果唔夠辣仲可以另外加辣油
波婆擔擔麵
黃金四季豆 [$68]
黃金四季豆
雞絲水晶粉皮 [$65]
雞絲水晶粉皮
桂花蜜汁金沙骨 [$78]
平時金沙骨都係椒鹽糖醋為主,第一次食桂花蜜汁做法嘅。一碟6條金沙骨肉質鮮嫩,外皮香脆,無太多醃料只有少少咸味。桂花蜜香而唔會太甜,咸甜咸甜,好好味呀。
桂花蜜汁金沙骨
蟹粉小籠包 [$78]
今期做緊蟹粉系列推廣,緊係要試啦。一籠4粒配姜絲醋汁。賣相好精緻,好欣賞係有層薄瓜片隔住張蒸紙,唔會夾起整穿個小籠包。皮唔算透薄但夠軟身,金黃色湯汁好鮮味。足料肉餡有新鮮豬肉新鮮蟹肉蟹黃,一啲腥味都無。唔知係咪相機食先影左一陣,小籠包唔係太熱,如果一出爐應該仲正。
蟹粉小籠包
豆沙窩餅 [$49]
外皮少少脆,紅豆餡唔會太甜,望落好油,但食落又唔會有油膩感,唔錯。
豆沙窩餅
服務方面:
5粒星
侍應服務態度好好,有笑容又有禮貌,會主動斟茶收碟,上菜會提你小心同介紹菜名,食甜品仲會收起用過餐具餐紙,換新餐具。今時今日咁嘅服務態度已經好少見,值得一讚。

2017-01-10
波婆擔擔麵