2015-05-26 2212 瀏覽
上次經過seafood stand咁岩食飽,無緣試食。事後諗起問下朋友意見,佢地話薯條好食,今次就突然過去食lunch。如其話lunch,不如話係tea,因為放假妟起身,第二餐都晏埋。因為咁就無食漢堡飽,改咗食tea set。下圖係lunch menu。地點係科學館附近,有一棟紅卜卜嘅建築,seafood stand就係個度。門口細細,但除鋪位內,隔離亦擺咗幾個位。個人覺得坐係廚房隔離會有啲熱,不過同店員互動就會多啲。坐低點餐無耐,比較似老闆娘嘅員工拎咗隻"波士頓龍蝦"出嚟,擺係汽水櫃上面,話做display。聽到咁得意,我同朋友都忍唔住望咗過去,豈料佢話可以影相,可以拎上手玩,但因我細膽,影相都唔多敢,佢就幫我拎住俾我影,超級好人。過咗一陣食物就到啦。佢係兩碟一齊嚟,唔洗因為等齊order,搞到啲食物林哂凍哂。老闆(我已當佢係老闆XD)仲好貼心,提醒我地薯條岩岩炸好,要慢慢食。我對眼即刻發哂光,心諗一定好好食。影完一輪相,應該都唔會燙到啦。不出所料,薯條係外脆內軟,符合期望仲有餘,十分出色。朋友個薯格都好脆,平時食其他炸定哂,通常都好林,seafood stand就唔會。點茄汁嘅時候

2028 瀏覽

不出所料,薯條係外脆內軟,符合期望仲有餘,十分出色。朋友個薯格都好脆,平時食其他炸定哂,通常都好林,seafood stand就唔會。點茄汁嘅時候仲發現混入咗香草,好得意。

然後入正題,試下塊漢堡。肉眼睇見佢面積唔係好大,但係好厚,份量好足。因為肉質唔係落好多鬆肉粉個啲,同埋用膠刀嘅緣故,有少少難切。味道就好牛好香,食下食下覺得有啲粗獷,好美式,不過都係個人感覺。

食食到半途,老闆拎住碟招牌漢堡,叫一叫我下,單係賣相已經超吸引。另外補充一下,原來seafood stand有紀念品賣,係一隻毛冷勾出嚟嘅漢堡,同鋪頭所賣嘅一樣(無論係外表,定係價錢),感覺好搞笑。

飲品就無咩特別,汽水檸檬茶個啲。不過如果整杯咖啡,綠茶咩咩個啲,俾我都唔叫。食重口味野當然係飲可樂啦。

最後最後,仲有樣野唔好忽略咗。店入面播啲歌好好聽,係英文慢歌,好有品味,聽得好舒服。

老闆老闆,我得閒再嚟試食其他野,千祈唔好加價啊。