平時睇食評睇得多, 今次第一次有衝動上黎openrice自己寫黎篇星期六晚同成班朋友7個人黎左呢間餐廳食飯~ 因為本身未聽過呢間餐廳, 陣係知道係粵菜, 所以無乜expectation. 到左餐廳之後, 覺得餐廳既裝修設計都好簡潔好清新, 有的"竹林深處人家"既感覺, 而且服務人的態度好親切, 又helpful, 抵讚!!更抵讚既係d 食物!! 一睇餐牌已經有好多野想試la! 可能平時出街食飯唔係食日本野就係食西餐, 同埋打邊爐, 所以覺得粵菜ge 菜式原來都幾多花款, 同埋冇我想像中咁傳統, 都幾特別~~~ 朋友介紹左好多招牌菜, 但係因為我地呢班朋友好多都唔食魚頭, 就無叫到呢樣。最後我地都叫左好多餸大良蟹雞鍋初初唔知雞同蟹點可以煮埋一鍋, 原來的味可以咁夾!! 蟹肉又甜又嫩, 的鮮味入晒雞肉度~~~ 最後加左烏冬的汁索晒, 好入味好正!!! 果然係招牌菜~~~ 如果隻蟹大隻的就好LA~~花蛤蒸水蛋呢個係全晚我最鐘意既菜色, 真係好好好好好好味... 的蛋好滑, 仲有花蛤既海鮮味, 我想一個人食晒成碟!九制豬手用左當歸呢D對女性好既材料, 仲有啖啖骨膠原既豬手, 煮得好夠林, 而且

九制豬手
用左當歸呢D對女性好既材料, 仲有啖啖骨膠原既豬手, 煮得好夠林, 而且有用九制酸梅整個汁, 又唔太酸, 幾開胃, 我連粒梅都食埋~~

醬油碌鵝
呢個都係一定要試既菜色, 雖然唔係好知碌鵝係點整, 但係D汁真係好野味!! 不過因為我cool 緊牙, 食起上黎有少少難咬~

清湯牛腩
我本身唔係太好牛腩, 但係都覺得呢個煮得好正, 牛腩燘得幾林, 個湯清清地又夠味, 食左咁多濃味既菜要黎番個清湯牛腩balance 番~

椒鹽蝦
好香口, 好脆, 我成蝦可以連殼吞埋! 雖然有d熱氣, 但係的蒜香真係令人好想再食~

煎饟豆腐煲
本人非常喜歡食豆腐, 雖然唔係咩特別菜色, 但係都係一流ge 味道!

冰鎮桂花蕃茄
見到隔離枱叫左呢個甜品, 我地7個人既眼球都被吸引住, 叫左一個食, 凍冰冰既蕃茄加上桂花蜜餞... 正! 之後仲忍唔住叫多個~~ 食完成餐野味既菜, 最後清一清個口, 咁就非常圓滿la~ 後來知道呢個蕃茄每日係限量供應ga, 因為要好多功夫ga...

叫左咁多菜, 最後都要打包,我就拎左九制豬手番屋企。呀爸同媽咪食過之後讚不絕口, 仲話慶祝老豆生日要番試下!!
 咁好食我緊係OK 啦~ 之後都會約其他朋友上去食!!!
題外話/補充資料: 多的朋友一齊食最好,可以食多幾款, 最好趁而家新開將人唔係太多去試試^^
2013-06-08