2005-06-01 128 瀏覽
第一次同班Openricers 在灣仔打羽毛球,原來呢個網站真係好多各類勁人,失敬失敬!打完波,我地懶得去諗,就近近地去左呢間食晚飯。各類小菜唔算貴,頗大眾化價錢。隨便點了幾個菜,有:1) 蜜桃咕嚕肉—可能用上蜜桃代替菠蘿,食落比較甜的,相信未能滿足咕嚕公主的要求。2) 枝竹浸白菜仔—而家至醒起好似冇食到d枝竹,反而冬菇就有,白菜算是幼嫩一種,湯清清地,算唔錯。3) 鹽水雞—用沙鍋盛著,雞不肥肉頗滑,雞味還可,但略嫌不夠鹹。4) 番茄豬筋骨—這個是頗為突出的一味,蕃茄味幾香,豬筋骨亦唔韌有咬口,每件size亦算適中。5) 東江豆腐煲—豆腐唔太滑,但配上的魚蛋肉幾彈牙脆口,加上湯底鮮甜,整體還可以。6) 脆瓜炒鮮魷—節瓜幾爽脆新鮮,魷魚亦唔韌,但味道較淡。7) 香芋石螺泡飯—芋頭略嫌太多,令整個泡飯有點杰,螺肉不算多,所以螺肉味不出。用黎作為主食一種亦無妨。另外,還點了幾個甜品,楊枝甘露、酒釀丸子、萬壽無疆(南瓜蓮子)等等,甜品這裡比較失色,大家都覺不太討好。後話,話說有人對先拿來的兩杯楊枝甘露用膠杯盛著,覺得有點出奇,反問侍應:「原來是凍的?可唔可以熱咖?」立即惹來一陣笑聲,才知道楊枝

各類小菜唔算貴,頗大眾化價錢。隨便點了幾個菜,有:
6) 脆瓜炒鮮魷—節瓜幾爽脆新鮮,魷魚亦唔韌,但味道較淡。

後話,話說有人對先拿來的兩杯楊枝甘露用膠杯盛著,覺得有點出奇,反問侍應:「原來是凍的?可唔可以熱咖?」立即惹來一陣笑聲,才知道楊枝甘露是沒有熱的,真的是孤陋寡聞,似乎真係要再花多d時間去Openrice學野先掂,而果個係邊個呢?咪就係.....
我law ! 死未?!