2016-03-03
香港興起左放題可謂係鐘意食日本嘢的朋友嘅恩物,因此放題店亦長開長有,歷久不衰。本人對於日本嘢可謂完全無任何抵抗力,亦都試過好多唔同類型嘅放題。而家啲放題好中意玩crossover,我就試過日韓放題啦,日式加泰式放題,今次朋友見倒有蒸氣鍋放題,梗係要去試一試啦!尼間番本位於旺中對面,地理位置超好,非常易搵。店內的座位寬敞,而且店鋪面績大,加上我哋算早,所以完全唔洗等就可以入座。餐單方面,基本上你諗倒嘅日本嘢都唔會無,而且值得一讚是它的飲品種類選擇好多,除了有一般的汽水,還有韓式忌廉牛奶同草苺牛奶,另外竟然有樽裝飲品,真係唔錯唔錯。一開波當然係食日本食物嘅表表姐-刺身。我哋叫左三文魚、白肉拖羅、希靈魚、北海道帶子、赤貝同榮螺片。基本上一落單過五分鐘就有,而且係齊料加大碟,我已經知無黎錯。佢啲刺身真係叫新鮮,食倒唔同款式刺身特有嘅味道。我最鐘意就當然係三文魚,厚切大大塊,而且食落無渣,味道鮮甜。另外一讚是帶子,同樣厚切多肉,而且有淡淡海水味,甜鮮相宜。相信無人會放棄點尼間啲刺身。跟住再encore左刺身,今次叫左甜蝦我真係俾個心心佢。絕對唔係平日放題好興嘅細細隻無蝦頭甜蝦(你絕對知我講咩!!
成餐放題我最驚喜就係刺身同蒸鍋,間店嘅海鮮同刺身係任食界中中上之選。最值得一讚是經理的服務態度,令我哋無錯過到蒸汽鍋。而且佢晚市都係位位$200頭,真係物超所值,留定肚去啦!