2020-01-07
好耐無食過上海野,朋友今日帶左我黎依間上海餐館食野,雖然佢鋪仔細細,不過佢菜式都幾多,而且仲係有營食肆,要拎到依項殊榮,都唔容易,要係上海菜館拎到就更加難。佢既menu有晒大路上海菜既野食,上面佢有啲label標註左係有營菜式。我地叫左個上海排骨湯麵、排骨菜飯同小籠包。上海排骨湯麵:排骨食落去幾辣口,個皮同肉勉強可以黏埋一齊,無雪味符合番上海排骨特色。想讚一讚佢湯麵既湯底充滿肉味,麵質粗而有咬口,配上蔥花,簡簡單單不錯。排骨菜飯:排骨同以上一樣,菜飯都幾多菜,不過口感有少少亁,可能因為佢係有營食肆,個飯無落到油,都係好事黎。小籠包:小籠包皮幾薄,蒸完出黎果下個shape唔會好似雪藏果啲fix住,有啲搖晃。一咬開之後,入面既湯就流出黎,好辣口,大家要小心!而且食果陣仲好易彈到對面個人。但整體上口感同味道上無得輸。埋單都係百幾蚊鬆啲,幾經濟實惠。不過我略嫌佢份量偏小,可能鍾意食飯既飯桶會唔飽,要叫多啲side dishes。
我地叫左個上海排骨湯麵、排骨菜飯同小籠包。
埋單都係百幾蚊鬆啲,幾經濟實惠。